Alescon moet 400 werknemers 2 miljoen euro nabetalen

De Drentse Sociale Werkvoorziening Alescon in Assen moet 400 werknemers een nabetaling doen van 2 miljoen euro.

De nabetaling is een gevolg van een door FNV Overheid gewonnen rechtszaak. De bond had die tegen Alescon aangespannen omdat het werkvoorzieningschap 400 medewerkers via een schijnconstructie had laten werken.

Zo waren de betrokken werknemers sinds 2011 ondergebracht bij uitzendbureau AwerC-Flex, waar Alescon zelf enig aandeelhouder van is. Door die constructie kon de cao voor Sociale Werkvoorziening worden omzeild. Dat scheelde de werknemers inkomsten, verlof en werkzekerheid.

De rechtbank heeft de handelwijze afgekeurd en Alescon verplicht tot nabetaling. Daarnaast moet Alescon de vierhonderd werknemers in vaste dienst nemen.

FNV-bestuurder Gea Lotterman is erg blij met de uitspraak: ,,Nu is er eindelijk gerechtigheid voor al deze mensen met een arbeidsbeperking die jarenlang onterecht in een onzekere situatie hebben gezeten over werk en inkomen. Gelukkig zag de rechter in dat het gewone Alescon-medewerkers zijn. Ze deden hetzelfde werk, op dezelfde locatie, met dezelfde jas aan, maar alleen met veel slechtere arbeidsvoorwaarden dan hun collega’s die wel in dienst zijn van Alescon.’’

Alescon is teleurgesteld door de uitspraak, maar legt zich neer bij het vonnis. Het SW-bedrijf heeft altijd het sociale perspectief voor ogen gehad, aldus een woordvoerster. ‘Werken is leven’ is vanouds Alescon’s visie. Het uitgangspunt was om dit voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken. In plaats van mensen op de wachtlijst voor het SW-bedrijf te laten staan, konden er op deze manier meer mensen in dienst genomen worden.’’

Alescon is actief in zes Drentse gemeenten, te weten Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarloo.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven