EBG verdubbelt pot innovatiesubsidie tot 1 miljoen

De Economic Board Groningen (EBG) stort nogmaals een half miljoen euro in de pot van haar innovatieregeling. De eerste vijf ton die EBG voor 2017 reserveerde, blijkt na vier maanden al ontoereikend.

„We werden positief verrast door het succes van de regeling”, vertelt EBG-bestuurder Peter Arnold Jellema. Sinds de start van de regeling op 1 mei, vielen twintig subsidieaanvragen van bedrijven uit Noord-Groningen bij de Economic Board op de mat.

Toekenning

Vijf daarvan zijn inmiddels toegekend, goed voor een bedrag van drie ton - eenvijfde van het beschikbare geld. Volgens Jellema een goed teken: de economie in het noorden van Groningen krabbelt overeind. „Al moeten we wel realistisch zijn dat waarschijnlijk niet alle twintig aanvragen worden goedgekeurd.” Twee subsidieverzoeken zijn afgekeurd, de rest is nog in behandeling door Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), wier hulp EBG inschakelde voor het beoordelen van aanvragen.

„Maar, we gaan er vanuit dat van de eerste twintig er tenminste tien tot vijftien geld krijgen.” Een half miljoen euro is dan naar verwachting niet afdoende. „Bovendien willen we niet dat innovatie in Noord-Groningen stokt, omdat er geen geld meer beschikbaar is.” Reden temeer voor de EBG om te subsidiekas voor dit jaar te spekken met een extra half miljoen.

Veel innovaties?

Worden er in Noord-Groningen dan zoveel innovatieve vindingen gedaan? Een deel van het succes van de regeling is volgens Jellema te danken aan de laagdrempeligheid. „We hebben de definitie van innovatie bewust verruimd. Technieken of producten hoeven niet ‘nieuw voor de wereld’ te zijn.” De EBG-bestuurder vergelijkt innovatie met wetenschap, die meerdere soorten kent: toegepast en fundamenteel. Ook ondernemers die een zichzelf al bewezen innovatie in hun bedrijf willen doorvoeren om te groeien, kunnen een aanvraag doen. „Dichter bij de markt, want dat zorgt voor werkgelegenheid en dynamiek in de regio.”

Innovatieregeling

Sinds 1 mei van dit jaar kunnen ondernemers in Noord-Groningen aanspraak maken op de innovatieregeling van maximaal vijftigduizend euro. EBG vergoed daarmee de helft van gemaakte kosten voor haalbaarheidsstudies, testen en productvernieuwing. Maakt een ondernemer daarbij gebruik van bijvoorbeeld het 5Glab, bouwinnovatiecentrum BuildinG, of andere aan de EBG gelieerde proeftuinen, dan kan daar nog eens maximaal vijfentwintigduizend euro bijkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.