Hoogste windmolen verrijst in Eemshaven

Een bijzondere windmolen verrijst in de Eemshaven. De L136 van de Barneveldse fabrikant Lagerwey is niet alleen de eerste windmolen van Nederlandse makelij met een vermogen van 4,5 megawatt, maar ook de hoogste ooit geplaatst in ons land.

De as zit op 132 meter hoogte. De diameter van de rotorbladen is 136 meter. Daarmee komt de tiphoogte van de L136 op 200 meter.

Het is het eerste exemplaar van het nieuwe product van Lagerwey. De tweede verrijst eveneens in de Eemshaven. De Lagerwey-windmolens vervangen twee Vestas-molens van Deense makelij op het windpark Growind. ,,Er zijn meer belangstellenden, maar die wachten even af of deze twee werken”, zegt Henk Lagerweij, oprichter van de fabriek en alom erkend als de pionier van de Nederlandse windmolenindustrie. Hij is al sinds de jaren zeventig daarin actief.

De L136 is volgens de makers met name geschikt op een kustlocatie met veel windturbulentie als de Eemshaven. Hij onderscheidt zich op meer punten dan zijn hoogte van andere windmolens met een vergelijkbaar vermogen. Alle turbines die Lagerwey sinds 1996 bouwde, drijven de generator aan met de zogeheten directdrive-techniek.

Die maakt een zogeheten tandwielkast waarvan de meeste andere turbines zijn voorzien en die veel onderhoud vergt, overbodig. Daarnaast is de mast opgebouwd uit elf segmenten van elk 12 meter hoogte die op locatie aan elkaar worden geschroefd. Die modulaire bouw maakt een kostbaar en ingewikkeld transport van een gehele mast overbodig.

Meest in het oog springend is de zogeheten Climbing Crane, de klimmende kraan. Die kan zich met behulp van een hydraulisch systeem in stapjes van 4 meter geleidelijk omhoog werken. Als een gewone kraan de eerste twee secties heeft geplaatst, kan de klimmende kraan de volgende acht segmenten plaatsen. Hij kan bovendien worden ingezet bij het onderhoud. De inzet van een kraan is bij de L136 dus nauwelijks nodig. ,,Dat scheelt in de kosten van de bouw en van het onderhoud”, aldus Lagerweij.

Bij de opbouw van de eerste L136 wordt nog wel een gewone kraan gebruikt, maar de Climbing Crane laat niet lang op zich wachten. Vanwege de wind moest de plaatsing van de laatste drie segmenten gisteren worden uitgesteld tot vandaag. Als alles goed gaat levert de L136 over enkele weken elektriciteit voor ongeveer een kleine 5000 huishoudens.

De nieuwe windmolen kost zo’n 4,5 miljoen euro. Er komen verschillende types van. Hij kan ook worden geleverd met een vermogen van 4 megawatt en met hoogtes van 120 en zelfs 166 meter.

Lagerweij: ,,Hoe hoger de windmolen, hoe meer wind die vangt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.