Lessen uit de crisis: Bezuinigde de Noorderling op horeca?

Deze week in onze zomerserie serie ‘Lessen van de crisis’: de horeca. Bezuinigden Groningers en Drenthen op hun uitgaven in de kroeg of het restaurant? Een aantal cijfers uit onze enquête op een rijtje.

„Ik heb bijna niets gemerkt van de crisis”, is een regelmatig terugkerend antwoord onder de deelnemers van de enquête als gevraagd wordt naar uitgaven in de kroeg. Bijna veertig procent van de Groningers en Drenten gaf namelijk niet minder uit tijdens een bezoek aan een horecagelegenheid.

Dat betekent ook dat de meerderheid van de ondervraagden wel iets voelden van de crisis en daarom bezuinigden op de horeca. Een kwart bezuinigde enigszins. Flink bezuinigden zo’n 21 procent van de ondervraagden. Een op de tien zegt zelfs helemaal niets meer aan horeca te hebben uitgegeven.

Er is niet extreem bezuinigd op horeca

Gemiddeld gezien hebben inwoners van Groningen en Drenthe dus enigszins bezuinigd op uitgaven in de kroeg, maar niet extreem. Een deelnemer: „We deden minder vaak leuke dingen, die eigenlijk niet nodig waren.”

Tussen mannen en vrouwen is amper onderscheid: ze bezuinigden ongeveer evenveel. Het meest bespaard op horeca tijdens de crisis hebben de mensen tussen 40 en 59. Het minst de jongere generatie van 18 tot 39 jaar.

Vooral Noorderlingen met lage en gemiddelde opleiding geven aan bezuinigd te hebben, hoewel hoogopgeleiden ook enigszins bezuinigden. Er is geen onderscheid tussen beide provincies. „We aten vaker bij familie”, aldus een van de respondenten.

Verschillen in de inkomensgroepen

Het meest significante verschil in het geval van horeca-uitgaven zit in de inkomensgroepen. Mensen met een benedenmodaal inkomen hielden gemiddeld enigzins tot flink de hand op de knip. Mensen met een bovenmodaal inkomen bezuinigden juist niets tot een klein beetje. Een van de enquête-invullers liet bijvoorbeeld weten dat hij of zij ‘al jaren in Duitsland uit eten gaat’, omdat ‘daar de prijs nog normaal is’.

De helft van de Groningers en Drenten geeft inmiddels weer evenveel geld uit aan een café- of restaurantbezoek als voor de crisis. „Ik doe weer eens iets extra’s.”

'Alles wordt duurder'

Vijftien procent zegt zelfs nu al meer geld uit te geven dan voor de crisis. Een vijfde geeft aan minder te besteden dan voorheen. ‘Alles wordt duurder’ is een veelgehoorde reden. Vooral jongeren geven inmiddels evenveel tot meer uit. Mensen van 40 en ouder geven minder tot evenveel uit, gemiddeld gezien.

Een van de invullers plaatste nog een kanttekening: „Misschien hebben we minder uitgegeven aan een restaurantbezoek, maar dat kwam niet door de crisis. We kregen in die periode kinderen.”

Elke zaterdag nieuwe online artikelen in de serie 'Lessen uit de crisis'

Voor de serie ‘Lessen uit de crisis’ hebben RegioNoordPanel in samenwerking met Enigma Research 750 Groningers en Drenten van 18 jaar en ouder gepeild over hun bestedingen tijdens en na de crisis. Ze spreken van een representatief onderzoek met een maximale foutmarge van 3,6 procent. De cijfers zijn de komende weken per sector te lezen onze website.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.