Lessen uit de crisis: de specialist in zonne-energie

Deze week in onze zomerserie ‘Lessen uit de crisis’: cijfers over energie.

Nederland is met zijn grote gasvoorraden gewend aan een overvloed aan energie. Dat verklaart wellicht dat in de zuinige tijden van de economische crisis 51 procent van de noorderlingen niet bezuinigde op gas en elektriciteit, zoals blijkt uit de enquête van Enigma Research/RegioNoordPanel naar het consumentengedrag tijdens en na de economische crisis. Van de ondervraagden zegt 35 procent enigszins zuiniger met energie te zijn geweest, 12 procent zegt ‘flink’ te hebben bespaard.

De geënquêteerden met een beneden modaal inkomen waren eerder geneigd kritischer om te gaan met ‘gas en licht’ dan degenen die meer dan modaal verdienen. De aandacht voor het belang van een zuinige omgang met energie, heeft bij ruim een kwart van de noorderlingen blijvend effect. Van de ondervraagden zegt 27 procent minder energie te gebruiken dan tijdens de crisis, maar 64 procent zegt er hetzelfde bedrag aan te besteden. Zes procent geeft er meer aan uit.

Elke zaterdag nieuwe online artikelen in de serie 'Lessen uit de crisis'

Voor de serie ‘Lessen uit de crisis’ hebben RegioNoordPanel in samenwerking met Enigma Research 750 Groningers en Drenten van 18 jaar en ouder gepeild over hun bestedingen tijdens en na de crisis. Ze spreken van een representatief onderzoek met een maximale foutmarge van 3,6 procent. De cijfers zijn de komende weken per sector te lezen onze website.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.