Mogelijk inzamelingsactie voor protestboer uit Zevenhuizen

Als FrieslandCampina het melkgeld over de maand juli niet uitbetaalt aan Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen, komt er een grote inzamelingsactie voor de boer.

Melkveehouder Jan Veenstra uit Doezum kondigde dit aan tijdens een op zijn initiatief georganiseerde districtsvergadering van FrieslandCampina in Zuidhorn. De besloten ledenbijeenkomst werd bezocht door naar schatting 350 melkveehouders.

Aanleiding voor de extra vergadering was de onrust over de Kringloopwijzer. Zuivelbedrijven en boerenorganisaties hebben de boeren verplicht daarmee de kringloop van fosfaten en nitraten op hun melkveebedrijf bij te houden. Gommer weigert dat, omdat hij het bijhouden van de wijzer ziet als zinloze en tijdrovende rompslomp.

Met Veenstra overhandigde Gommer 561 protesthandtekeningen aan bestuursvoorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina. Van de ondertekenaars maakten 119 zich bekend als lid van FrieslandCampina.

Steunbetuigingen

De handtekeningen waren verzameld door Netwerk Grondig. Die belangengroepering noemt de Kringloopwijzer fraudegevoelig. Ze stelt dat de kringloopgedachte wordt misbruikt, doordat melkveehouders met een mestoverschot dankzij de Kringloopwijzer ruimte kunnen creëren om meer vee aan te houden. Bestuursvoorzitter Keurentjes wilde na afloop niet reageren.

Gommer zegt zich niet te kunnen voorstellen dat FrieslandCampina zijn situatie tot Kerst laat voortslepen. ,,Er is zoveel protest onder de leden, daar hoort de coöperatie wat mee te doen.”

Eerder al ontving voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond 197 steunbetuigingen van leden van FrieslandCampina, vanwege zijn initiatiefvoorstel om de Kringloopwijzer op vrijwillige basis voort te zetten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.