Nieuwe design-topjob bij Ford voor Amko Leenarts uit Zuidlaren

Autodesigner Amko Leenarts uit Zuidlaren heeft een nieuwe topfunctie bij Ford. Hij verruilde het Amerikaanse Detroit als standplaats voor het Duitse Merkenich en kan nu in het weekend naar huis.

Auto-ontwerper Amko Leenarts (44) uit Zuidlaren heeft een nieuwe topfunctie bij Ford. Als director of design Ford Europe is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur en het exterieur van alle auto’s die de Amerikaanse autofabrikant in Europa ontwikkelt. Dat zijn vooral de types die in het werkgebied veel worden verkocht.

Leenarts: ,,Je praat met name over de Fiësta, de Focus en de Kuga. Als ze in de VS werken aan bijvoorbeeld de Ford Mustang, dan kun je in een soort competitie ook voorstellen doen. Worden die gehonoreerd, dan kunnen we vanuit Europa meewerken aan de verdere ontwikkeling.”

Aanvoerder

De in Warffum geboren en getogen Leenarts trad na een carrière bij PSA (Peugeot, Citroen en DS Automobiles) in 2012 in dienst bij de Amerikaanse autofabrikant als director of global interior design. In die functie gaf hij vanuit Detroit leiding aan negen studio’s wereldwijd waar werd getekend aan de interieurs van alle auto’s van de merken Ford en Lincoln.

In zijn nieuwe baan is hij aanvoerder van 275 medewerkers. De meesten van hen werken in de recent voor miljoenen vernieuwde studio in het nabij Keulen gelegen Duitse Merkenich, de rest in kleinere vestigingen in het Britse Dunton en Londen.

Leenarts: ,,Het is een geweldige baan, maar ik moet nog veel leren. Ik heb me vooral bezig gehouden met het interieur, en niet het exterieur van de auto. Ik word omgeven door een goed team waarvan ik vlot dingen opsteek. Daarnaast heb ik twee tot drie keer per week Duitse les. Die taal spreek ik niet zo goed.”

Familie

De nieuwe baan heeft ook privé aangename aspecten. Vanuit zijn vorige standplaats Detroit kon Leenarts een, hooguit twee keer per zes weken zijn vrouw en vijf kinderen in Zuidlaren bezoeken.

De Ford-ontwerper: ,,Ik ben ontzettend blij dat ik weer dichter bij mijn familie zit. Ik heb nu een appartement in Keulen. Op vrijdagavond rijd ik in drieënhalf uur naar Zuidlaren, op zondagavond in tweeënhalf uur weer terug. Ik kan dus elk weekend naar huis.”

De functiewisseling is het gevolg van een nieuwe organisatie. Die bestond voorheen uit drie units die zich elk richtten op het ontwerp van één aspect van de auto: het interieur, het exterieur, en kleur en materiaal. Nu werkt Ford met clusters die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van een complete auto, waaronder één voor Europa onder Leenarts’ leiding.

,,Ik ervaar de nieuwe baan als een promotie. Interior design is enorm belangrijk, maar je werkt wat meer in de anonimiteit. Eindverantwoordelijke voor het totale design, zij het voor een beperkter aantal producten, heeft een ander soort importantie waarmee je voor veel mensen veel zichtbaarder en bekender wordt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.