Nog te bouwen fabriek van PMC in Delfzijl genomineerd voor Europese prijs

De fabriek voor verwerking van vervuild staalschroot in Delfzijl moet nog worden gebouwd. Desondanks staat deze genomineerd voor een Europese onderscheiding.

Binnenkort start de vergunningenprocedure voor de bouw van de fabriek van Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl. Als alles meezit verwacht directeur Jan Henk Wijma dat de eerste paal in de eerste maanden van 2018 de grond in kan.

Die omstandigheden heeft het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) er niet van weerhouden om de onderneming nu al voor te dragen voor een Europese innovatieprijs. Aan de nominatie gaat een doorlichting van de plannen en van de financiering vooraf.

Midden oktober wordt uit de 21 genomineerden in Boedapest de winnaar gekozen. De prijs van 50.000 euro zou welkom zijn, aldus Wijma omdat PMC als startend bedrijf vooralsnog alleen maar kosten maakt.

Internationale aandacht

Maar nog meer dan het geld komt de nominatie de ondernemer van pas. Daardoor krijgt PMC internationale aandacht. Dat is van belang, aldus Wijma, omdat PMC verwacht na de start in Delfzijl ook soortgelijke fabrieken elders in Europa te zullen bouwen. ,,En natuurlijk is zo’n nominatie mooi voor onze partners.’’

PMC heeft een nieuw procedé ontwikkeld om met asbest vervuild staalschroot te verwerken tot hernieuwbare grondstoffen. Te denken valt aan bouwafval, maar ook aan materialen die vrijkomen bij de sloop van onder meer treinen, boorplatforms, schepen en treinen.

Het schroot wordt tot 1500 graden verhit, waardoor asbestvezels uiteenvallen in zand, glas en magnesiumoxide. Onderdruk, luchtsluizen en filters voorkomen dat werknemers en de omgeving in aanraking komen met giftige stoffen.

Veel elektriciteit nodig

De vergunningprocedure start binnenkort. Gezien de werkwijze en de gesprekken met overheden en natuurorganisaties rekent Wijma niet op verzet.

Delfzijl is gekozen uit veertien locaties in Nederland. Een van de redenen voor deze keuze is het grote aanbod van elektriciteit. De inductie-oven die PMC gaat bouwen verbruikt circa 20 megawatt aan elektriciteit per jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.