PostNL en FNV om de tafel

De FNV en PostNL praten maandagmiddag over het arbeidsconflict rond een kleine 40 sorteerders van de avondploeg van het sorteercentrum in Kolham.

Het concern zegt te hopen met de vakbond tot een vergelijk te komen. ,,We hopen dat de rust voor de betreffende medewerkers kan terugkeren”, aldus een woordvoerster.

Zij verklaart dat PostNL ,,alles wat binnen zijn macht ligt om de verplichtingen richting klanten te blijven invullen.”

FNV-bestuurders en een dertigtal sorteerders van de vestiging in Kolham deden vrijdagavond een beroep op collega’s in Leeuwarden om niet hun werk over te nemen. De bond bestempelt dat als ‘besmet werk’. Ze meldden zich bij het sorteercentrum, maar werden niet binnen gelaten.

De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) onderzoekt of er in Kolham en Leeuwarden stakingsbrekers zijn ingezet. De FNV heeft hierover geklaagd nadat vrachtwagens met post donderdag het stakende depot vermeden en naar sorteerpunten zoals Leeuwarden reden.

,,We bekijken dit heel zorgvuldig’', zegt woordvoerder Paul van den Burg van de Inspectie. Als zou blijken dat PostNL het zogeheten ‘onderkruipersverbod’ overtreedt, kan de FNV naar de rechter stappen. Vakbondsleden versspreidden vrijdagavond via de social media foto’s van inspecteurs van de Inspectie SZW die in Leeuwarden onderzoek verrichten.

De avondploeg staakte vorige week drie avonden, omdat de sorteerders een vasten baan willen. Ze werken bij PostNL via het ‘uitzendbureau’ BWRI van de gemeente Hoogezand-Sappemeer als uitzendkracht of om als uitkeringsrechtigde werkervaring op te doen. Afgelopen weekeinde was het rustig rond het sorteercentrum, omdat er op zaterdag- en zondagavond niet wordt gewerkt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.