RWE zet ‘vergroening’ kolencentrale Eemshaven door

EEMSHAVEN RWE begint in 2019 volgens plan met vijftien procent bijstook van biomassa in de kolencentrale in de Eemshaven.

Dat stelt het energieconcern in een reactie op het regeerakkoord. Daarin staat dat alle vijf Nederlandse kolencentrales in 2030 gesloten moeten zijn. Bovendien wil de nieuwe coalitie in 2024 stoppen met het subsidieren van bijstook.

Overstap

RWE meent echter dat zijn twee kolencentrales niet alleen een belangrijke rol kunnen blijven spelen in een betaalbare energievoorziening, maar door de overstap naar biomassa als brandstof ook kunnen bijdragen aan de CO2-reductie.

Behalve in de Eemshaven wil RWE bij de Amercentrale in Geertruidenberg beginnen met de vervanging van steenkool als brandstof door biomassa, eind dit jaar om te beginnen met 30 procent. Dat percentage moet oplopen tot 80 procent. Uiteindelijk wil RWE beide centrales geheel ‘vergroenen’.

Afspraken

RWE heeft in beginsel tot 2028 subsidietoezeggingen voor de beoogde bijstook. Het energieconcern: ,,Deze subsidie maakt deel uit van de huidige Energieakkoord en is cruciaal om de doelstellingen voor 2023 van 16 procent hernieuwbare energie te behalen. We gaan dus wat betreft de bijstook van biomassa op de Amer Bio WKC en Eemshaven uit van de huidige afspraken. ’’

In gesprek

RWE zegt in het kader van een volgend energieakkoord ‘graag’ in gesprek te gaan over de periode na 2028. Duidelijk is dat het energieceoncern de ambitie heeft de beide centrales geheel te vergroenen. Door de steenkool te vervangen door biomassa kunnen volgens het concern grote stappen worden gemaakt bij de terugdringing van de CO2-uitstoot. „Biomassa is essentieel om te voldoen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen van dit kabinet”, aldus RWE. Het verwijst naar een onderzoek van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu die concludeerden dat een vroege sluiting van steenkoolcentrales ,,de minst gunstige optie is voor de vermindering van CO2”. „De bijstook van biomassa op grote schaal in onze moderne centrales is veel effectiever in termen van internationale CO2-reductie”,

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.