Vliegveld Eelde profiteert van de massale drukte op Schiphol

Eindeloze wachtrijen en gemiste vluchten op Schiphol. Groningen Aiport Eelde ziet de drukte in Amsterdam glimlachend aan. Het Drentse vliegveld zet de aanval in. Een zondagmiddag in Eelde.

Heeeeel ver lopen

Vliegveld Eelde, zondagmiddag half drie. Karen en Cor Kolenberg stappen de vertrekhal in, elk met een flinke koffer. „We hebben onze auto net op P3 neergezet”, zegt Cor. „Dat is de goedkoopste parkeerplaats. Net iets verder weg dan P1 en P2.”

Zijn vrouw schiet in de lach.

„Nou, het was inderdaad heeeeel ver lopen”, schatert ze. „Wel vier hele minuten!”

Het echtpaar komt uit Grootebroek, vlakbij Enkhuizen, en vliegt voor het eerst vanaf Eelde. Dat is geen bewuste keus. Karen: „We boekten een last minute naar Kreta en vertrekken toevallig vanaf hier.”

Blij zijn ze wel. „Pas hebben we op Schiphol een uur voor de douane gestaan”, zegt Cor. „Dat zal hier niet gebeuren.”

Het enige voordeel van Schiphol is dat het dichter bij huis is, aldus Cor. De vele voorzieningen daar gebruiken ze niet. „We drinken koffie van te voren, meer niet. En dat lukt hier vast ook wel ergens.”

Massale drukte op Schiphol

Groningen Airport Eelde profiteert van de massale drukte op Schiphol, waar in de meivakantie lange rijen ontstonden. Tientallen passagiers misten hun vlucht. Reizigers klagen sindsdien veelvuldig en de KLM spreekt van een wanbeleid.

„De opstoppingen bij Schiphol zijn gunstig voor ons”, zegt woordvoerder Monique Clarisse van vliegveld Eelde.

Cijfers geeft ze niet, maar ze zegt het verschil duidelijk te kunnen merken. „Onze vliegtuigen zitten voller en we hebben minder last minutes in de aanbieding.”

Gemakkelijk parkeren en korte rijen zijn al jaren voordelen van Eelde, maar volgens Clarisse zijn er steeds meer mensen die dat ontdekken. „We hebben een trouw publiek maar zien nu vaker mensen die nog niet eerder via Eelde vlogen.”

Twee onbeheerde koffers, zwart en groot

Een klein blond jochie op sandalen stuitert door de hal van vliegveld Eelde achter een bal aan.

Zijn ouders, Willemijn en Pieter Stade uit Harderwijk, houden ‘m in de gaten, maar ach, wat kan er gebeuren? De hal is klein en het is niet druk.

Naast een prullenbak staan twee onbeheerde koffers, zwart en groot. Niemand die er acht op slaat.

„Het is hier aanzienlijk minder druk dan op Schiphol”, stelt Pieter tevreden vast.

Willemijn en Pieter Stade uit Harderwijk en hun zoontje Luuk zijn blij met de rust op Eelde.

Eelde gaat de strijd met Schiphol openlijk aan

De strijd met Schiphol gaat Eelde inmiddels openlijk aan. Eelde lanceerde pas het duo Holly en Eeltje. De stripfiguren, getekend door het Groningse Studio Paraat, spelen de hoofdrol in een brutale reclamecampagne.

Holly - oftewel Schiphol - is een grote blauwe koffer, Eeltje is een kek oranje exemplaar.

„Waar is de plattegrond?”, vraagt Holly bij aankomst op vliegveld Eelde. „Nou, die heb je hier niet nodig, hoor”, zegt Eeltje.

De marketingafdeling van Eelde houdt de drukte op Schiphol goed in de gaten. Tijdens de grootste opstoppingen daar verspreiden ze de strips over Holly en Eeltje op social media. „Ja, hier hebben we goed over nagedacht”, zegt Clarisse.

Een reactie van Schiphol bleef tot dusver uit.

Transavia-vlucht HV5687 naar Lanzarote

De hele zondagmiddag blijft de hal van Eelde rustig. Rond twee uur, precies twee uur voor Transavia-vlucht HV5687 naar Lanzarote vertrekt, is het het drukst.

Velen vinden het fijn om twee uur van te voren aanwezig te zijn, al is dat op Groningen Airport Eelde niet nodig. Maar ook tijdens die piek staan er hooguit een man of dertig voor een balie te wachten. Een half uurtje later zijn de rijen nagenoeg verdwenen.

Groningen Airport Eelde zag het aantal passagiers in 2017 fors toenemen. Foto: Archief/Jaspar Moulijn

Schiphol verwacht deze zomer ruim tweehonderdduizend reizigers per dag.

En Eelde? Ook nu noemt de woordvoerder geen cijfers. „Het is onvergelijkbaar”, zegt ze. Gisteren, op zaterdag, vertrok er geen enkele lijndienst of chartervlucht vanaf vliegveld Eelde.

Valt Ryanair, de luchtvaartmaatschappij die wil groeien en daarvoor op Schiphol geen ruimte krijgt, wellicht voor Eelde binnen te slepen?

Clarisse: „We zijn met Ryanair in gesprek.”

Concreter wordt ze niet. „Details geef ik pas als er iets definitief is.”

Landen, koffer zoeken en vertrekken in een kwartier

Zondagmiddag, tien voor drie. Een vol terras ziet een vliegtuig uit Gran Canaria landen. Even later wandelen de passagiers door de zon naar de terminal.

Om vijf over drie, een kwartier nadat het toestel de grond raakte, is de 23-jarige Hugo Sloterdijk uit Groningen een van de eersten die de aankomsthal verlaat.

„Dat ging inderdaad heel snel”, zegt hij. „Onze koffers waren er direct.”

Sloterdijk is pianist, pas afgestudeerd van het conservatorium, en net terug van een achtdaagse vakantie met een vriend. „Gran Canaria was prachtig”, zegt hij. „We hadden heerlijk zonnig weer.”

Vliegen vanaf Eelde bevalt hem opperbest. „Toen we vertrokken was er zelfs helemáál geen rij.” Zijn ouders pikken zijn vriend en hem zo op. „Over dik tien minuten ben ik thuis.”

Ja, Sloterdijk wil graag vaker reizen vanaf Eelde.

„Ik hoop dat het vliegveld meer bestemmingen krijgt, liefst buiten Europa”, zegt hij. „Maar voor nu is dit ook al heel prettig.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.