Asscher biedt Groningen zijn excuses aan voor gasellende

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher die knokt voor zijn partij en het leiderschap op links, is neergestreken in Westerbroek waar hij 24 uur verblijft. Waarom daar?

,,Op de landkaart zijn we een muggenpoepje, maar pas op hè? De verbondenheid van mensen in Westerbroek is uniek’’, zegt Rudy Sinnema, voorzitter van de dorpsvereniging.

School

,,Of het nu gaat om het aanpakken van de speeltuin, baldadige jongeren of de dreigende sluiting van de Jan Ligthartschool. In dit dorp van ongeveer 1200 inwoners spugen ze als er ergens een varkentje moet worden gewassen nog ouderwets in de handen. ,,We zijn op elkaar aangewezen’’, zegt Sinnema. ,,Om de school te redden, moesten we naar Den Haag. Missie geslaagd. De school wordt verzelfstandigd.’’

In Den Haag leerden ze Asscher kennen. Hij werd gevraagd eens langs te komen. Dat de PvdA-minister en lijsttrekker geen bliksembezoek aflegt maar 24 uur blijft, vinden ze in Westerbroek prachtig.

,,We zijn trots op ons dorp en hebben wat te melden. We vertellen graag waar we mee bezig zijn en wat we allemaal doen om ons dorp leefbaar te houden.’’ Het laatste nieuws is dat de dorpsvereniging in eigen beheer twaalf energieneutrale koopwoningen voor gezinnen bouwt. ,,Dat is onze manier van krimp bestrijden. Gewoon zelf aan de slag gaan met een plaatselijke aannemer. Hij zet de woningen neer.’’

Nijboer

De dorpsvereniging ontvangt het geld voor de grond die eens toebehoorde aan de tennisclub.

Asscher sprak gisteren met ouders en leerkrachten van de Jan Ligthartschool, ondernemers, jongeren en verenigingen. Hij wandelde door het dorp en overnachtte in Bed & Breakfast ‘De Wiede Blik’. Vandaag ontbijt hij met eigenaren van een melkveebedrijf en bezoekt hij Nippon Electric Glass (voorheen PPG).

Gisteravond bespraken Asscher en partijgenoot en PvdA-Kamerlid Henk Nijboer met de inwoners van Westerbroek de gaswinning en de bevingsellende. Ook in het dorp zijn schadegevallen.

NAM

Zo zijn er scheuren in de 18de eeuwse borg Vaartwijk. Een schade-inspecteur, zo vertelde een inwoonster, zou de eigenaar van de borg hebben verteld dat ze te hard met de deuren heeft geslagen.

Na het vertonen van fragmenten uit de film De Stille Beving, zei Asscher: ,,Ik wil Groningen mijn excuses aanbieden.’’ Hij vindt dat er in het regeerakkoord nieuwe afspraken moeten staan die leiden tot minder winning, de NAM uit het systeem en een snellere bouwkundige versterking van het gebied.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.