Commentaar: Over boeven op het platteland

Een week of wat geleden luidden de twaalf commissarissen van de Koning de noodklok aangaande de verdeling van de politie over het land.

De korte samenvatting: dat we nu één nationaal korps hebben, gaat ten koste van de veiligheid op het platteland. Op ieder moment kunnen de grote steden dienders uit heel het land ronselen, wanneer ze gedonder hebben. In de landelijke gebieden is daardoor in geen velden of wegen een agent meer te bekennen en kunnen criminelen er doen wat ze willen. Zo wordt de provincie een vrijplaats voor de misdaad.

Stil

Toen het gebeier van de noodklok was uitgedaverd, werd het stil. En nog steeds is het stil. Niemand zegt wat. Nou ja, de Friese commissaris deed er nog een schepje bovenop. Hij verlangt honderden extra agenten. Want Friesland is toch wel de grootste dupe, vond hij. Dat vindt Friesland altijd, dus goed gesproken.

In Groningen zei niemand wat. René Paas lichtte het noodschrift namens de twaalf discipelen niet toe, wat toch best had gekund. Namens Drenthe bleek de kabinetschef te hebben getekend, niet de baas zelf. Ook dat gaf te denken. Inmiddels heeft de Drentse VVD’er Jan Smit de vraag geformuleerd die iedereen uit verbazing vergeten was te stellen. Zijn we nou veilig of niet?

Bang

Iedereen weet het antwoord ook wel. Het is veilig in Drenthe. De Friezen hoeven evenmin bang te zijn. In Groningen is geen reden voor bezorgdheid. Natuurlijk zijn in onze contreien boeven actief. Kleine boeven en grote boeven. Ze roven, stelen, kweken wiet, lichten mensen op en gebruiken soms geweld. Dat staat echter in geen verhouding tot wat in de grote steden gebeurt. Of wat er in Brabant en Gelderland aan de hand is, waar de misdaad steeds omvangrijker en brutaler wordt, en de onderwereld zich langzaam maar zeker nestelt in de bovenwereld.

De commissarissen uitten hun ongerustheid over de aanrijtijden van de politie. Doordat er zo weinig agenten over zijn, komen ze steeds later aan op de plaats delict, zoals de politie het bijna liefkozend noemt. Het is een veelzeggende vergissing: voor de brandweer en de ziekenwagen gelden aanrijtijden, voor de politie niet. De CdK’s hebben er geen verstand van. Ze gaan er ook niet over; de zorg voor de openbare veiligheid staat in de functieomschrijving voor burgemeesters.

Nutteloos

Waarom dan toch deze brief geschreven? Misschien om een duit in het zakje te doen bij de kabinetsformatie. Dat is nutteloos; de gang naar de kamer van de formateur ligt vol met brand- en bedelbrieven. En zo belandt het commissariële schrijven waar het het hoort: in het ronde archief.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.