Commentaar: Verbieden FC Groningen - Everton verdient alle begrip

Het was een leuk voetbalfeestje geweest, maar burgemeester Peter den Oudsten verdient alle begrip voor zijn besluit de wedstrijd Groningen-Everton te verbieden.

Het is al van den gekke dat zo veel voetbalwedstrijden tot rellen en vernielingen leiden en dat de supporters als halve terroristen begeleid moeten worden door de politie. Als het om echte wedstrijden gaat voor de competitie is er wat voor te zeggen. Maar de voetbalclub vraagt nogal wat van de samenleving, om de politie en de Groninger binnenstad zo te belasten voor een vriendschappelijk potje.

Voorspelbaar

Dat het tot onlusten zou komen is behoorlijk voorspelbaar. De videobeelden van rellen bij de komst van het Schotse Aberdeen in 2014 zijn nog steeds een hit op Youtube. Een jaar later was het weer flink raak rond de wedstrijd tegen Olympique Marseille. De combinatie voetbal – zomer – gezellige binnenstad is blijkbaar iets te veel voor een klein maar overheersend deel van de voetballiefhebbers. En dan was de politie bij die wedstrijden nog wel in voldoende mate aanwezig.

Mede-trainer Erwin Koeman zal vast gelijk hebben dat de Everton-aanhangers niet zulke relschoppers zijn, maar vriendelijke jongens die gewoon gezellig een voetbalpotje komen kijken met een biertje in de hand. Hij heeft ook gelijk dat een vriendschappelijke wedstrijd tussen Groningen en Southampton voor zover bekend zonder incidenten is verlopen. Maar in Arnhem ontstonden vorig jaar wel degelijk knokpartijen op een markt in het centrum bij een treffen tussen Vitesse en Southampton. En in Lille werden vorig jaar nog traangas en rubberkogels ingezet door de politie bij de komst van Everton.

Beveiliging

Dat directeur Hans Nijland van FC Groningen niet blij is, is volkomen begrijpelijk. Het is natuurlijk in zijn belang om wel een wedstrijd te kunnen spelen. FC Groningen heeft waarschijnlijk niet genoeg geld om zelf voor de nodige beveiliging te zorgen. Als de politie en de burgemeester na een grondige afweging besluiten dat het niet verantwoord is, en je als club niet zelf voor een oplossing kunt zorgen, heb je je bij zo’n beslissing neer te leggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.