Diploma binnen, op jacht naar een goedkope kamer

Examens achter de rug, straks studeren. Dat betekent voor veel jongeren op jezelf wonen. Alleen in een kamer, een luxe studio of samen met anderen in een studentenhuis.

Op kamers wonen. Er zijn studenten die er nog niet aan moeten denken. Die zweren bij het ouderlijk huis. Sommigen moeten wel, omdat ze te ver weg wonen. Elke dag vanuit Workum op en neer naar Groningen is niet lang vol te houden. Anderen kunnen niet wachten. Hoe dan ook: de stap is groot. Een spannend avontuur in een nieuwe stad. Dat beleef je het liefst vanuit een veilig onderkomen.

Universiteitsstad Groningen biedt voor elk wat wils. Een ballroom in een prachtig herenhuis aan een van de Singels. Ja, het bestaat. Er zijn geluksvogels die zoiets in de schoot geworpen krijgen. Er is ook een andere kant van de medaille: een bedompte kamer in een flatgebouw die je voor te veel geld huurt van een creep die je voortdurend lastig valt. Ook dat bestaat.

Huurprijs

Voor een kamer in Groningen betaalde je in 2016 volgens cijfers van de LSVB gemiddeld 320 euro huur per maand. Dat is goedkoper dan in Leeuwarden, waar studenten 335 euro betaalden. Het landelijk gemiddelde bedroeg vorig jaar 343 euro per maand, exclusief gas, licht en andere voorzieningen.

Wie een kamer zoekt in Groningen moet er wel wat voor doen. Kamers worden niet door een colporteur in de Herestraat als een krantenabonnement aangeboden. Hoewel het wel voorkomt dat je zomaar ergens achter een raam een bordje Te Huur ziet hangen met een 06-nummer. Snel reageren is het devies. Voor jou tien anderen. Maar soms zoeken ze een escortmeisje.

Hospita of studio

De eerste vraag die iedereen zichzelf moet stellen: hoe wil ik wonen? Vroeger vond menig student onderdak bij een hospita, maar dat is een uitstervend ras. Wel zijn er nog steeds mensen die een zijkamertje over hebben en dat aan een student verhuren. Wie privacy wil, een eigen keukentje en badkamer, maar wel leeftijdgenoten op de gang, moet zich inschrijven voor een studio. Erg populair.

Je kunt ook met een groepje in een bestaand huis trekken. Er zijn ouders die voor hun studerend kind een woning kopen. Om de hypotheek te bekostigen verhuren ze de overige kamers aan andere studenten. Je kunt ook opteren voor een huis van een studentenvereniging, maar dan moet je natuurlijk wel lid worden. Voor menigeen hét walhalla.

Zoektocht

De mogelijkheden om te laten weten dat je een kamer zoekt zijn legio. Meldt het op sociale media. Dat is het makkelijkst, daarvoor hoef je je stoel niet uit. Je kunt ook zelf zoeken op sociale media. Er bestaan Facebookgroepen als ‘Woonruimte te huur Groningen’ of ‘Kamer huren in Groningen’.

Je kunt ook websites raadplegen waarop kamers worden aangeboden. De bekendste is Kamernet.nl. Om op de aangeboden kamers te reageren moet je wel een betaald abonnement afsluiten. Navraag leert dat lang niet alle kamers op de site beschikbaar zijn. Er zijn ook andere sites als Kamertje.nl, Rooming.nl, Studentenwoningweb.nl en natuurlijk ‘oldskool’ Marktplaats. Pas op: niet elk aanbod is betrouwbaar.

Schrijf je ook in bij een woningcorporatie in Groningen. Lefier, de grootste in de stad, heeft meer dan 3500 kamers in beheer. Binnen twee maanden kun je een onzelfstandige kamer in een flat bemachtigen. Hoe langer je bent ingeschreven, des te groter de kans dat je iets leukers vindt. Denk aan de toekomst: ook verderop in je studie of na je afstuderen heb je een dak boven je hoofd nodig, het liefst groter dan het kamertje waarmee je wooncarrière straks een aanvang neemt.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.