Om 12.00 uur ging (waarschijnlijk) je telefoon. Waarom?

Ging maandagmiddag om 12.00 uur plotseling je telefoon af met een onbekend geluid? Schrik niet: de overheid stuurt een NL-alert controlebericht uit. Waarom eigenlijk?

Wat is NL-alert?

De NL-alert is een berichtje dat de overheid naar je telefoon stuurt 'bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties zoals een grote brand, een terroristische aanslag, of noodweer'.  In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je het beste kan doen.

In 2020 moet het alarm de bekende sirenes, die traditioneel elke eerste maandag van de maand te horen zijn, vervangen.

Eerder gebruikte de politie nog een NL-alert om mensen af te raden naar Amsterdam te komen voor de wedstrijd Ajax - Manchester United. Daar was veel kritiek op: de situatie zou niet 'levens- en gezondheidsbedreigend' zijn. Bovendien werd de melding per ongeluk zes keer verstuurd.

Waarom krijg ik vandaag een bericht?

Het controlebericht is een test om na te gaan of je mobiel goed is ingesteld om de waarschuwing te ontvangen. De overheid test het systeem twee keer per jaar. In 2017 gebeurt dat op 3 juli en op 4 december.

Hoe stel ik NL-alert in?

De meeste telefoon zijn standaard al goed ingesteld, maar even checken kan geen kwaad.

Op een iPhone doe je dat zo:

  • Ga naar Instellingen (het tandwieltje)
  • Ga naar berichtgeving
  • Ga naar beneden tot je 'noodmeldingen' tegenkomt
  • Zet het schuifje op groen als dit nog niet is gebeurd

Op Android-telefoons verschilt het instellen per toestel. De instelhulp van NL-alert heeft instructies per merk.

Wat als ik geen NL-alert ontvang (of geen telefoon heb)?

,,NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten, zoals de sirenes, regionale calamiteitenzenders, www.crisis.nl, en sociale media'', schrijft de overheid.

,,Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die een NL-Alert ontvangen ook direct de mensen om hen heen informeren, zoals collega’s, klasgenoten en familie.'' Oftewel: als je het zelf niet hoort, hoor je het volgens de overheid wel van iemand anders.

Hoeveel mensen ontvangen een NL-alert?

Elk halfjaar stuurt de overheid een controlebericht de deur uit. Hoeveel mensen de melding krijgen zegt ze niet, maar onderzoeksbureau TNS-Nipo probeert dit via een steekproef toch te achterhalen.

Volgens het bureau kregen ongeveer 8,8 miljoen Nederlanders het alarm tijdens de meest recente test op 5 december. Dat is volgens Tweakers een bereik van 70 procent onder Nederlandse telefoonbezitters.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven