Opinie: Blijf juist nu supporter van FC Groningen

Sietze Tienstra vertelde afgelopen zaterdag in de krant dat hij uit onvrede geen seizoenkaart van FC Groningen meer aanschaft. Na 35 jaar keert hij de club de rug toe. Supporter Alfred Scholtens reageert.

Ook ik erger mij regelmatig aan de sportieve prestaties van FC Groningen. Ergens is dat wel vreemd natuurlijk. We zijn in de Euroborg een stabiele subtopper. Dit seizoen draait het wat minder, maar we hebben een paar keer Europees voetbal gehaald. En we hebben de beker gewonnen! Qua resultaten zal het lastig zijn een betere periode te vinden. Toch is dat niet meer genoeg blijkbaar. Zijn we misschien wat verwend geraakt?

Eredivisie

Het spel houdt niet over. Het is te weinig attractief. Maar is dat een probleem waarmee alleen FC Groningen worstelt? Er is dit jaar weer een uitgesproken top drie. Utrecht doet het opvallend goed en ook AZ staat er goed voor, maar daarachter ontlopen de clubs elkaar niet zo veel.

Feit is dat we theoretisch nog de play-offs en nacompetitie kunnen halen. Dat zegt wel iets. Ook de andere teams overtuigen mij niet. Voor een attractieve wedstijd heb je ook een tegenstander nodig die er wat leuks van kan maken. Dat veel wedstrijden teleurstellen, zegt iets over de hele eredivisie.

FC Groningen de rug toekeren is niet de oplossing. De verschillen in de eredivisie zijn niet zo groot. Met een paar versterkingen doe je zo weer volop mee volgend seizoen. Daar is niet zo veel voor nodig, al is de juiste spelers aantrekken wel simpeler gezegd dan gedaan.

De financiën spelen daarbij natuurlijk een rol. Door het huidige seizoen zakken we een aantal plekken op de ranglijst als het gaat om de verdeling van de tv-gelden.

Dat houdt in dat Groningen komend seizoen ruim 2 miljoen euro minder aan tv-geld ontvangt. Met een begroting van zo’n 18 miljoen euro is dat een hele klap. Dat baart zorgen, waar we echter als supporters niets aan kunnen veranderen.

Invloed

We hebben wel invloed op de financiën via de kaartverkoop. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat ten opzichte van zo’n vijf jaar geleden, toen de Euroborg doorgaans uitverkocht was, straks 5000 mensen minder een seizoenkaart kopen. Tegen een gemiddelde prijs van 250 euro betekent dat in totaal 1.250.000 euro aan inkomsten minder.

Van dat bedrag, afgezet tegen het gemiddelde eredivisiesalaris, kun je vijf eredivisiespelers een jaar lang op de loonlijst hebben! Aangezien de verschillen in de subtop niet zo groot zijn, kan het afhaken van supporters weleens het verschil betekenen tussen meedoen om de prijzen of juist niet.

Ook al erger je je momenteel bont en blauw, toch zou ik iedere supporter die neigt naar afhaken willen vragen daar rekening mee te houden. Jouw kaart kan het verschil betekenen. Doet FC Groningen mogelijk weer een stap vooruit of, als de supporters massaal afhaken, wordt de club gedwongen tot een stap achteruit?

Publiek

Ik kan me niet voorstellen dat dat is wat de supporters van de FC willen. Begin me ook af te vragen wat voor club we zijn. Ik had gedacht dat we een trouw publiek vormden. Het stoeltje wordt tegenwoordig wel erg makkelijk leeg gelaten, zo lijkt het.

Als het zo doorgaat verkopen we straks nog minder seizoenkaarten dan een club als NAC, die het heel matig doet in de Jupiler League. Wat moeten ze daar dan wel niet?

Blijkbaar zijn we bij Groningen wat minder onvoorwaardelijk in onze liefde voor de club en dat vind ik best een pijnlijke constatering.

Missschien is dit juist het moment weer massaal achter de club te gaan staan.

Alfred Scholtens uit Groningen heeft al ongeveer 20 jaar een seizoenkaart.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven