Opinie: Weg met de iPhone in het politieke debat

Appende en twitterende politici hebben geen besef hoe zij te kijk zitten voor de mensen thuis. Frans Kuiper denkt dat zonder speeltjes als iPhones en dergelijke het – politieke – debat veel boeiender wordt.

Zijn tv, iPhone en iPad de oorzaak van verval van waardering voor politici en de politiek? Zijn sociale media de werkelijke overbrengers van het politieke gedachtengoed geworden? Zijn deze tools een zegen of een vloek voor de beeldvorming in het algemeen en voor de politiek in het bijzonder? Elke dag glijdt mijn iPhone vol met – soms onzinnig – nieuws. Ook van politici.

Via de televisie kan iedereen getuige zijn van actuele politiek in de Tweede Kamer, de statenzalen en gemeenteraadslokalen. Wat goed gaat, maar vooral ook wat niet (zo) goed gaat en/of besloten wordt, komt open en bloot naar buiten.

Appen, tweeten en tikken

Wat ook naar buiten komt, is de manier waaróp politiek bedreven wordt. De kijker ziet opvallend vaak appende, twitterende, op de iPad tikkende of scrollende politici.

Zij lijken geen aandacht te hebben voor collega-politici, die op hun beurt achter het spreekgestoelte trachten iets te berde te brengen dat misschien belangrijk is voor Nederland.

Onverstoorbaar blijven de ogen van politici die niet aan het woord zijn, strak gericht op de iPhone of iPad. Soms zie je politici al append/twitterend nee–schuddende of ja–knikkende hoofdbewegingen maken, als een collega of een opposant iets te berde brengt. Maar hun speeltje neerleggen? No way!

Openheid

Een zegen is dat de via internet verkregen politieke openheid – regionaal, provinciaal en landelijk – de bevolking een beter beeld krijgt van politici, politiek en de partijen met hun speerpunten. Vooral in verkiezingstijd bevechten ze elkaar met speerpunten. Een vloek (of is dit een zegen?) is dat de meeste politici niet in de gaten hebben dat ze te kijk zitten.

Dat ze geen besef hebben hoe zij bij de mensen in de huiskamers te zien en te horen zijn. Dat zij niet in de gaten hebben dat uitspraken of geroep zoals: ‘Doe eens normaal man’, ‘Doe zelf eens normaal’, ‘Nep-parlement’, ‘Pleur op’ of met de vuist slaan op de desks, tot honderdduizenden huiskamers doordringen.

Verbaasd gniffelend tot bulderend van de lach, bekijkt en beluistert de bevolking dit schouwtoneel. In nieuwsrubrieken wordt door talkshowmasters met graagte ingezoomd op foute politiek en falende politici. Zo is de beeldvormingscirkel rond. Velen haken af.

Oplossing

Oplossing? De iPhone aan het begin van politieke vergaderingen inleveren bij de griffier. Weer met blaadjes en krabbels gaan werken. Dit zal de belangstelling voor elkaar als politici ten goede komen en de politieke besluitvorming sterk verbeteren.

Uit het blote hoofd gehouden politieke discussies en debatten op het scherpst van de snede leiden tot levendige politiek.

De belangstelling van de bevolking voor het politieke reilen en zeilen zal weer toenemen. Nieuws- en talkshows zullen beter bekeken worden en dagbladen zullen er wel bij varen.

Frans Kuipers is oud-statenlid van het CDA in Friesland en woont in Surhuisterveen

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.