Politie en OM: bijna 400 euro boete bij niet krabben, veiligheid voor alles

Rijden met bevroren ruiten en spiegels. Bestuurders brengen zichzelf en anderen in gevaar, waarschuwt de politie. Bovendien riskeren ze een forse boete die kan oplopen tot wel 380 euro.

Voor automobilisten is het deze week - met ‘s nachts vaak matige of zelfs strenge vorst - krabben geblazen. ,,Veiligheid gaat voor alles’’, zegt woordvoerder Robert-Jan Valkema van politie Noord-Nederland.

De regels en het boetesysteem rond het krabben zijn nog niet zo eenvoudig. In het algemeen geldt: zorg voor zo veel mogelijk zicht. Sommige politieteams in het Noorden letten daar volgens Valkema nu net wat meer op, als zij toch op pad zijn.

De boetes kunnen verschillen. Bij ‘onvoldoende zicht door voorruit en/of voorste zijruiten’ is de boete 230 euro. Bij spiegels die niet in orde of niet ijsvrij zijn bedraagt de boete 140 euro.

Achterste zijruiten

De achterste zijruiten van een auto hoeven niet per se ijsvrij te zijn, zegt Ernst Koelman, woordvoerder van het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). ,,Er zijn namelijk ook auto’s zonder achterste zijruiten, zo moet je dat zien.’’ Wel moeten in dit geval de spiegels in orde zijn.

Hetzelfde geldt voor de achterruit van een auto. ,,Ook een achterruit is niet altijd aanwezig. Dat mag. Ook dan moet je wél goede spiegels hebben. Sowieso is het wijs om alles zo veel mogelijk schoon te maken.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven