Rechtbank behandelt mestsilodrama Makkinga

Bijna vier jaar geleden eiste een ongeluk in een mestsilo bij een boerenbedrijf in Makkinga het leven van drie mannen. Een vierde raakte gewond. Vrijdag buigt de rechtbank in Zwolle zich over de zaak.

Op 19 juni 2013 vonden de 26-jarige Mark Lemmens en twee medewerkers van Heeres Mix en Pomptechniek uit Abbega de dood in de grote silo van de familie Lemmens aan het Buterheideveld in Makkinga. Een vierde persoon raakte zwaar gewond.

De mannen van Heeres waren bezig de silo te reinigen. Mark Lemmens en de loonwerker die zwaar gewond raakte, hebben nog geprobeerd hen te redden.

Gerrit Heeres, eigenaar van het schoonmaakbedrijf, moet zich in de rechtbank verantwoorden voor het ontbreken van een schriftelijke risico-inventarisatie, het ontbreken van permanent toezicht op de beide schoonmakers in de silo, het niet voldoende voorlichten van de werknemers door het bedrijf en het niet voldoende naleven van instructies en voorschriften. Ook was er niet of onvoldoende toezicht op het juiste gebruik van beschermingsmiddelen.

De Leeuwarder Courant is aanwezig bij de rechtszaak in Zwolle en twittert over het verloop. Volg het liveblog ook bij ons vanaf 10 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.