Vijf vragen over online bieden op een koophuis

Auto’s, vakanties, kleding en maaltijden. Bijna alles kopen we, tot verdriet van sommige ondernemers, via internet. Zo gek is het dus niet dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) landelijk begint met het online bieden op koophuizen. Of toch wel? Vijf vragen en antwoorden over online bieden.

Waar komt het Online bieden op koophuizen vandaan?

We doen bijna alles via internet, dus waarom ook niet online bieden op een huis. Scheelt al snel een hoop telefoontjes tussen belangstellende en de bemiddelende en verkopende makelaar. Bovendien begint een speurtocht naar een koophuis voor veel mensen tegenwoordig op de huizenwebsite van Funda.

Het online bieden is een gevolg van de overspannen woningmarkt in met name steden als Amsterdam, Groningen en Utrecht. Ook in Assen trekt de woningmarkt aan. Dat betekent dat door woningzoekenden vaak fors boven de vraagprijs wordt geboden. De makelaars willen de markt inzichtelijker maken.

Nu kiezen verkopende partijen vaak voor een gesloten inschrijving. Geen van de belangstellenden weet welk bedrag er is geboden. Ze hebben zo geen kans hun bod te verhogen. In het online biedsysteem is die transparantie er wel.

Een jaar geleden werd een proef met het online beiden gedaan. Niet iedereen was tevreden. Verkopende partijen spraken van een flop. De Vereniging Eigen Huis toont zich kritisch maar wil het online beiden een serieuze kans geven.

Online bieden op koophuizen, hoe werkt het?

Mensen die een woning willen kopen kunnen via veertig NVM-makelaars en via huizensite online een bod doen op een koopwoning. Voordat ze een bod uitbrengen hebben ze- als ze verstandig zijn - het huis bezocht en goed bekeken.

De makelaars maken voor het online bieden gebruik van de nieuwe dienst ‘NVM Online Bieden’. Mensen moeten zich daar aanmelden en bij één van de deelnemende makelaars legitimeren. Vervolgens kunnen ze een bod uitbrengen op het beoogde pand.

Persoonlijke gegevens van de bieders zijn op de site niet zichtbaar. Biedingen gaan per keer met 500 of duizend euro omhoog. Na sluiting van de biedingstermijn bepaalt de verkopende partij met de makelaar aan wie het huis wordt gegund. Mensen die bieden zitten overigens niet vast aan hun bod.

Wat zijn de voordelen?

NVM-woordvoerder Roeland Kimman zegt: “Het platform maakt het biedproces transparanter en geeft potentiële kopers de mogelijkheid hun bieding gedurende het biedproces aan te passen. Ook het verkoopproces wordt via dit platform versneld, zodat na afloop van het biedproces (en na gunning door de verkoper) binnen afzienbare termijn de koopovereenkomst kan worden getekend.”

Makelaar Jacco Van der Houwen uit Groningen die al huizen verkoopt via online biedingen, veronderstelt dat het nieuwe systeem voorkomt dat mensen krankzinnig hoge biedingen doen. ,,Het komt voor dat mensen vier keer hebben mis gegrepen en dan zomaar bij een nieuw huis 20.000 euro over het bod van anderen heengaan.”

Schuilt er geen addertje onder het gras?

Jazeker. De gebruikelijke praktijk is dat een verkoopmakelaar geïnteresseerden niet tegen elkaar op mag laten bieden. Deze regel is bedacht om te voorkomen dat huizenkopers een bod doen dat ver boven de vraagprijs ligt. Bij het online bieden bestaat dit gevaar natuurlijk wel. ,,Je wilt toch niet veel meer bieden dan het huis waard is, alleen maar omdat je in een soort bidding war verzeild bent geraakt?”, stelt eyeOpen.nl, een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Overigens bieden mensen in Amsterdam en Groningen nu al als dollen op panden omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Makelaar Rene Veenboer van S&R Beheer toonde zich vorig jaar bezorgd over prijsopdrijving. De markt raakt door de online veiling extra overspannen. ,,Ik voorspel een gekkenhuis. Een soort van koehandel waarbij potentiële kopers zich de kop gek laten maken en over hun eigen grenzen gaan.” Van der Houwen daarentegen meent dat huizen met online bieden meer volgens een marktconforme prijs worden verkocht.

Welke makelaars doen er in Groningen en Drenthe mee en waar kunnen we dan op bieden?

Het aanbod is nog niet groot. In de provincie Groningen kan op twee huizen via het web worden geboden. In Drenthe staat de teller nog op nul. Volgens de NVM doen de volgende bedrijven uit Groningen en Drenthe mee aan het online bieden op huizen: Erdman makelaardij Ter Apel, Makelaardij van der Houwen Groningen, Makelaardij van Santen de Hoog Zuidlaren, Markant Garantiemakelaars Groningen, Steenhuis makelaars Assen, Meijer & Drenth Makelaardij Appingedam en Wichers Van der Schaaf Makelaars & Taxateurs, Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.