Vloggend door het eindexamen

Veel leerlingen hebben een onrustige nacht achter de rug, want vanaf woensdag moeten ze aan de bak: eindexamens! Ennio Mos (18) en Florien Eindhoven (18) denken dat het goed komt. Tijdens het eindexamen gaan ze vloggen.

Vloggen? Dat is populair bij jongeren. Ze maken een filmpje hoe ze de examens ervaren en zetten dat op de site van Dagblad van het Noorden. Hartstikke leuk lijkt het hen. ,,Ik heb het nog nooit eerder gedaan, maar heb er veel zin in’’, zegt Florien Eindhoven (18) die eindexamen vwo op het Esdal College in Emmen doet. Een paar vriendinnen hebben zich al bij haar gemeld: gaat zij vloggen? Echt waar? Zij willen ook gefilmd worden!

Florien is tamelijk ‘cool’ over de examens, wellicht komen de zenuwen nog, zegt ze lachend. ,,Misschien ben ik overmoedig, maar wat moet ik nu nog leren? Ik moet het nu allemaal weten.’’ Wat meespeelt is dat ze twee jaar geleden eindexamen havo deed. Ze is ervaren.

Zenuwen?

Woensdag maken beide leerlingen Nederlands. Ennio Mos (18) is ook nog niet zenuwachtig. ,,Dat komt misschien als ik examen Latijn moet doen. Dat is een van mijn mindere vakken’’, zegt de leerling van het Praedinius Gymnasium in Groningen. Hij verheugt zich op het dagelijks maken van een filmpje. ,,Ik wil graag laten zien hoe ik die twee examenweken doorkom. Dat ik fris en fruitig begin en de tweede week misschien wallen onder de ogen heb.’’ Beiden, met hun mobieltje en selfie stick in de hand, proberen zo mooi mogelijke beelden te maken. Die worden door een professionele editor op de krant gemonteerd. ,,Het filmen kost daarom niet zo veel tijd’’, zegt Ennio. ,,En ik maak de opnames in de tijd dat ik toch niet zou leren.’’

Beide leerlingen staan er ‘redelijk’ voor. Florien is er niet het type naar de boeken nog eens minutieus door te nemen. ,,Dat vind ik zo saai. Ik maak wel de oude examens.’’ Engels is haar favoriete vak. ,,Dat gebruik je veel en je hebt er echt iets aan. Dat kun je niet van alle schoolvakken zeggen’’, grijnst ze. Frans bijvoorbeeld. ,,Ik heb het gevoel dat ik nog geen volledige zin in het Frans kan zeggen. Bij mijn mondeling zei ik vooral ‘oui’ en ‘Je ne sais pas.’’’ En aardrijkskunde... Wat moet je daar nou mee? ,,Het gaat over aardplaten, geologie of over Indonesië. Saai!’’

Twee weken blokken en vloggen

Ennio ziet dat heel anders. Aardrijkskunde is juist zijn interessantste vak. Hij wil sociale geografie en planologie studeren. ,,Het gaat over processen op aarde. Over sociale ontwikkelingen op het platteland en in de stad. Daardoor begrijp je beter wat om je heen gebeurt.’’ Hetzelfde geldt voor geschiedenis. ,,Het vergroot je kennis over de wereld.’’ Hij staat op beide vakken een 7,4. Filosofie vindt hij trouwens ook leuk. ,,Je leert een manier van denken. Je leert inzien dat je overtuigd kunt zijn van je eigen gelijk, maar toch fout zit. Sinds ik het vak heb, heb ik minder snel een oordeel over iets.’’ Wiskunde heeft hij trouwens ook op het examenrooster staan. ,,Dat zie ik als een soort puzzeltjes.’’ Hij komt meestal wel tot het goede antwoord, maar legt de tussenstappen niet voldoende uit. Daardoor haalt hij toch maar een zesje.

Beiden gaan met vertrouwen het eindexamen in. Twee weken blokken, concentreren en tussendoor ontspannen. Ennio met voetbal, op de tennisbaan of met zijn gitaar in de hand. Florien in het weekend als hoofdcaissière bij de Boni supermarkt in Borger. Maar dus ook met vloggen. De filmpjes zijn dagelijks te zien op www.dvhn.nl

----

Cijfers en data

Woensdag beginnen de eindexamens voor vmbo, havo en vwo. Meer dan 213.000 leerlingen zwoegen de komende tijd in lokalen, sporthallen of dorpshuizen op de opgaven. De meeste leerlingen doen examen vmbo: meer dan 112.000 kandidaten. Bijna 60.000 doen havo- en ruim 40.000 leerlingen doen vwo-examen. De examens beginnen vandaag en duren tot en met woensdag 24 mei. Op woensdag 14 juni horen leerlingen of ze zijn geslaagd.

Dagblad van het Noorden bespreekt elke dag een examen met twee leerlingen na. Was het moeilijk en waren ze zenuwachtig? Ook wordt een opgave geplaatst. Morgen de eerste aflevering: havo-scheikunde met leerlingen van het dr. Nassau College in Assen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.