Vijf Drenten over hun fietsgedrag

Hoe veel kilometers leggen Drenten af op de fiets en via welke routes? En op wat voor soort fiets? Vijf Drenten over hun fietsgedrag.

Rachel Speelman (14), Westerbork

Type fiets: Gazelle Miss Grace.
Fietst: Ruim 100 kilometer per week.
Waar fiets je?
,,Vooral van huis naar school in Beilen. Verder naar de winkel, bibliotheek en naar vriendinnen.”
Waarom fiets je?
,,Ik rij vijf dagen per week van Westerbork naar school. Ik zit in havo 3 van het Dr. Nassau College in Beilen. 7 kilometer heen en 7 kilometer terug. Er gaat wel een bus van Westerbork naar Beilen, maar het is maar een klein eindje op de fiets. Ik doe er ongeveer 40 minuten over, dat ligt er aan hoe hard het waait. Het kan misschien wel sneller, maar ik praat veel onderweg met twee schoolvriendinnen.”
Wat is jouw oordeel over de Drentse fietspaden?
,,Het stukje met stenen klinkers van het spoor in Beilen naar Lieving is het slechtste deel. Dat hobbelt nogal en dat is niet fijn. Hoe dat komt? Geen idee, misschien door de boomwortels of verzakkingen. Later gaat het fietspad over in betonstroken. Dat rijdt een stuk beter. Tsja, wat er beter kan aan fietspaden. Ik denk meer betonstroken en minder klinkers.”

Renske Kuipers (76), Ter Apel

Type fiets: Gewone Sparta, met zeven versnelling
Fietst: 300 kilometer per week (bij goed weer)
Waar fietst u?
,,Rond Emmen, Exloo en in Westerwolde en ook veel in Duitsland.”
Waarom fietst u?
,,Ik ben 27 jaar weduwe en fiets alleen. Ik neem mijn mp3-speler mee. Onderweg zet ik mijn zorgen op een rij en als ik ’s avonds thuis kom voel ik mij de koning te rijk. Ik ben een keer met een fietstocht van de ANBO mee geweest. Ik reed de hele tijd alleen. In Roswinkel heb ik mijn fiets gekeerd en ben alleen naar Exloo gereden. Ik fiets vaak in Duitsland omdat de mensen daar vriendelijk zijn. ‘Kaffee ist Fertig. Möchten sie eine Tasse.’
Wat is uw oordeel over de Drentse fietspaden?
,,Ik heb een hekel aan fietspaden met veel hobbels. Zoals het pad van Emmen naar Ter Apel. Mollen hebben het aangetast. Je kont wordt er beurs van. Bij Exloo liggen de mooiste fietspaden. Je kunt er alle kanten op.”

Liesbeth Ypey (68), Assen

Type fiets: Op de tandem (met fietspartner Henk Schreurs) of gewone fiets.
Fietst: 10 kilometer per dag en 20 tot 30 kilometer bij mooi weer.
Waar fietst u?
„Meestal in de omgeving van Assen. Het Drentsche Aa gebied vind ik een mooi gebied om te fietsen.”
Waarom fietst u?
„Omdat ik dat leuk vind, maar ook omdat het goed is voor mijn gezondheid. Ik heb niet altijd evenveel energie, maar achter op de tandem gaat het altijd wel.”
Wat is uw oordeel over de Drentse fietspaden?
„Ik vind Drenthe over het algemeen mooi om te fietsen. In het Drentsche Aa gebied heb je heel veel fietspaden, mooie en minder mooie. Zo drukken de wortels van bomen fietspaden soms omhoog, dat is niet prettig. En als ik op de tandem ben, zijn fietspaden met haakse bochten lastig. Of fietspaden waar een betonnenpaaltje in het midden staat. Met de Fiets4Daagse, waar ik alle edities aan mee heb gedaan, halen ze die gelukkig wel altijd weg.”

Johnny Sok (47), Westerbork

Type fiets: Racefiets Concorde Carbon.
Fietst: Gemiddeld ongeveer 200 kilometer per week. Vorige week nog 300 kilometer.
Waar fietst u?
,,Door een groot deel van Drenthe. Langs Borger, Exloo en Emmen. Maar ook door Midden-Drenthe en Dwingeloo en omgeving.”
Waarom fietst u?
,,Ik was vroeger voetballer en marathonschaatser. Maar ik kreeg last van de knie. Fietsen gaat wel goed. Ik zit vier tot vijf dagen per week op de racefiets. Op woensdag met een clubje uit Westerbork en ik rij ook mee met een groep uit Beilen. Ik heb laatst de Ronde van Drenthe nog gereden.”
Wat is uw oordeel over de Drentse fietspaden?
,,Sommige zijn goed, maar met sommige moeten ze aan de slag. Het Mr. Cramerpad bij het Terhorsterzand is echt slecht. Ik heb de indruk dat de fietspaden in Drenthe er wel beter bij liggen dan een paar jaar geleden.”

Theo Zweers (65), Annen

Type fiets: Een ligfiets (tweewieler) tot 20 kilometer en bij mooi weer. Een velomobiel (driewieler) voor lange afstanden.
Fietst: 100 kilometer per week, op dit moment.
Waar fietst u?
„Meestal in de omgeving van Annen, maar ook wel verder. Volgende week 170 kilometer naar Woudenberg.”
Waarom fietst u?
„Omdat het goed is te bewegen en omdat ik een beetje in vorm wil blijven. Ik fiets op een ligfiets omdat het ontzettend heerlijk rijdt. Je zit op een zitje en kunt fijn achterover hangen.
Wat is uw oordeel over de Drentse fietspaden?
,,Ik vind ze over het algemeen goed, maar voor velomobielen mogen ze wel wat breder zijn. Het is heel lastig inhalen op een velomobiel. En het kan best hard gaan. Ik zit meestal tussen de 30 en 35 kilometer per uur. De slechtste fietspaden zijn schelpenpaden en het mooiste fietspad vind ik die van Zuidlaren naar Gasteren, door de Gasterse Duinen. Het wegdek is heel prettig en het is een geweldig mooie omgeving.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven