‘Cultuurhuis Veendam is verre van optimaal’

Cultuurcentrum vanBeresteyn moet een compleet nieuwe entree krijgen. Eentje die de kou buitenlaat en het publiek uitnodigt binnen te komen.

Het tocht in cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn. Is het buiten guur dan is dat ook binnen te merken. De grote draaideur en vooral de brede deur ernaast voldoen niet. De entree van het gebouw dat in oktober 2004 is opgeleverd, is zelfs verre van optimaal, zo stellen burgemeester en wethouders in een adviesnota.

Energie

Niet alleen is de draaideur kwetsbaar voor schade en storingen; de huidige deuren zorgen ook voor een sterke tocht in de foyer en zijn mede debet aan de hoge energielasten.

Dat moet anders, is het plan. De ingang van het cultuurcentrum moet een overkapping krijgen. De huidige deuren moeten vervangen worden door een dubbele schuifdeur met tochtportaal. Met deze maatregelen hopen B en W jaarlijks 3000 euro te besparen op de energielasten.

Niet fraai

Dat is niet alles. Er moet meer gebeuren. De entree op het Museumplein springt niet in het oog en is niet uitnodigend genoeg. Dat geldt ook voor de ‘blauwe ronding’ bij de deur. Die oogt ook niet aantrekkelijk en moet worden verfraaid, zo luidt het advies.

Binnen valt ook wat te verbeteren. Recht tegenover de ingang moet een ‘multifunctionele balie’ komen die wordt bemenst door medewerkers van alle gebruikers in het cultuur- en congrescentrum. De balie moet een blikvanger zijn voor iedereen die vanBeresteyn binnenkomt. Dan is er nog de toegang voor minder validen bij het Veenkoloniaal Museum. Ook die functioneert niet naar behoren en moet vervangen worden.

Kosten

Er is al heel wat veranderd. Afgelopen zomer werd de bibliotheek onderhanden genomen. In de foyer kwam onder meer een grote vide. Sinds eind vorig jaar heeft de Rabobank een plek in het gebouw gekregen.

Bankmensen zitten in de voormalige VVV-winkel en in de voormalige kantoren van de medewerkers van het cultuurcentrum op de begaande grond. Die zijn naar de bovenverdieping gegaan waar na de interne verhuizing van de bibliotheek ruimte vrijgekomen is.

De bouwkundige aanpassingen van onder meer de entree, het inrichten van een gezamenlijke publieksbalie en het intern huisvesten van de Rabobank zijn becijferd op 150.000 euro. De jaarlijkse kapitaallasten bedragen 9.375 euro en kunnen volgens B en W worden gedekt uit de energiebesparing (jaarlijks 3000 euro) en de extra opbrengsten (jaarlijks 6.375 euro) door de verhuur van verschillende kantoor- en vergaderruimtes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.