‘Groningen, Haren en Ten Boer groeien niet aan elkaar vast’

De natuurgebieden tussen Groningen, Haren en Ten Boer blijven in ieder geval tot 2040 onbebouwd na de voorgenomen herindeling tussen de gemeenten. Dat is een van de punten die in een overeenkomst staat over verdere invulling van het herindelingsproces.

Het stuk is woensdagmiddag gepresenteerd in het Groninger stadhuis en bevat de uitgangspunten voor de verdere voorbereiding van samenvoeging van de gemeenten per 1 januari 2019. Het is een reactie op zorgen van inwoners van de drie gemeenten.

Zorgen over groen

Veel van hen vrezen dat de de stad en beide dorpen in de toekomst aan elkaar vastgroeien, doordat de tussenliggende gebieden worden volgebouwd. In de overeenkomst staat dat het groene, open en onbebouwde karakter van het landelijk gebied behouden blijft. In ieder geval tot 2040 wordt er niet gebouwd.

Hetzelfde geldt voor natuurgebied de ‘groene long’ tussen Groningen en Haren.

Identiteit voorop

Een ander punt uit het stuk verzekert dat de identiteit van de verschillende dorpen in de nieuwe gemeente overeind blijft. Ook moet er een goede spreiding zijn over de verschillende plaatsen van culturele en sociale voorzieningen als dorpshuizen en sportvelden.

Daarvoor is het belangrijk dat de begrotingen van de huidige gemeenten op orde zijn.

Om te zorgen dat de politiek lokaal blijft is het plan om te werken met wethouders die allen eigen dorpen en/of wijken krijgen. Ook zou een wethouder aangesteld worden voor het ‘plattelandsbeleid, buitengebied en haar dorpen en kernen’.

Presentatie

De overeenkomst kwam tot stand na overleg tussen Groningen, Ten Boer en Marga Kool. Zij is door de provincie Groningen aangesteld als verbindingspersoon Haren nadat de gemeente Haren niet meer wilde meepraten over herindeling. Bij de presentatie in het Groninger stadhuis waren burgemeester Peter den Oudsten van Groningen, burgemeester André van de Nadort van Ten Boer en verbindingspersoon Marga Kool aanwezig.

Kool zegt dat ze een goed gevoel heeft over de overeenkomst en dat er een betekenisvolle basis is gelegd voor de toekomstige gemeente. Volgens Van de Nadort is sprake van een gelijkwaardig proces waarin de zorgen van bewoners worden weggenomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.