‘Groningen moet ingrijpen bij bouw studio’s op binnenterrein’

Bewoners van het Pythagorascomplex in de Plantsoenbuurt in Groningen stappen naar de rechter. Ze vinden dat de gemeente had moeten ingrijpen bij de bouw van studio’s op het binnenterrein achter hun huizen.

Op het terrein achter het Rijksmonumentale gebouw in de Oranjebuurt zijn drie complexen in aanbouw die samen veertien studio’s tellen. De muren van zes meter hoog komen op sommige plekken op luttele meters afstand van de bestaande huizen.

Bewoners schrokken flink toen ze hoorden van de bouwplannen. Ze zijn zon en uitzicht kwijt en vrezen overlast en waardedaling van hun woningen. De buurt protesteerde massaal met 39 bezwaren. Dat bleek tevergeefs. Volgens de gemeente Groningen voldoet de bouw aan de eisen en was ingrijpen onmogelijk.

Meerdere rechtszaken in voorbereiding

Daar leggen de bewoners zich niet bij neer. In ieder geval vier rechtszaken zijn in voorbereiding. Volgens de buurt had de gemeente wel degelijk iets kunnen doen. ,,Zo staat de bouw veel te dicht op onze huizen’’, zegt een bewoner. ,,Er is een verplichting om 3 meter uit de erfgrens te bouwen. Dat wordt hier nooit gehaald.’’

De bezwaarmakers willen niet met hun naam in de krant, omdat ze op gespannen voet staan met de ontwikkelaars van de nieuwbouw.

Wethouder kon niets doen

Al eerder werd er druk uitgeoefend om in te grijpen. Veel politieke partijen waren met stomheid geslagen dat het mogelijk is een pand van deze hoogte in de binnentuin te zetten.

De voltallige oppositie vond dat wethouder Roeland van der Schaaf iets moet doen. In een nieuw bestemmingsplan stond immers dat binnenterreinen in Groningen niet meer volgebouwd mogen worden.

Probleem hier was volgens de wethouder dat de vergunning al voor die regel was verleend. En dus was er weinig aan te doen.

De bewoners vinden dat onzin. ,,We hebben zwart op wit dat de oude vergunning gold voor zeven studio’s en een pand dat veel lager was. Daar was niemand tegen. Nu komen er veertien studio’s te staan. Een verdubbeling.’’

Onenigheid over vervuilde grond

Sinds de bouw zijn er meer strubbelingen. Zo was er onenigheid over de afvoer van grond. Het terrein is vervuild met brandstoffen en moet daarom gesaneerd worden. De gemeente vindt sanering op industrieniveau voldoende, waardoor er vervuiling in de grond blijft zitten. Een slecht plan, menen de omwonenden die vrezen dat de vervuiling via het grondwater bij hun terecht komt.

Het kwam tot een zaak bij de Raad van State in Den Haag. De rechter oordeelde dat de sanering op deze manier prima is. Na de werkzaamheden zou het grondwater wel onderzocht moeten worden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven