‘Meer windmolens op de dijk bij Spijk plaatsen’

De drie windmolens die RWE Innogy mag bouwen op de zeedijk bij Spijk verdienen navolging te krijgen. Dat vindt directeur Jan Boorsma van het bedrijf.

Op de Oostpolderdijk werd vanmiddag het contract voor de grondovereenkomst getekend tussen Boorsma van RWE Innogy Windpower en dagelijks bestuurslid Eisse Luitjens van waterschap Noorderzijlvest. Aan het project is zes jaar van onderhandelingen en voorbereidingen vooraf gegaan. Volgens beide partijen is het voor het eerst dat er windturbines op een zeedijk verrijzen.

Stormseizoen

Innogy hoopt eind volgend jaar met de bouw van de turbines te kunnen beginnen. Voor het stormseizoen van 2020 moeten ze in gebruik zijn. Het gaat om windmolens met een ashoogte van honderd meter. De molens worden ingepast in de dijk, die de komende jaren wordt verbreed en versterkt.

Volgens Luitjens was Noorderzijlvest aanvankelijk huiverig voor het idee om turbines op de zeedijk te zetten. ,,Waterschappen zijn erg conservatief en risicomijdend. Het draait bij ons vooral om waterveiligheid. Die veiligheid is nog steeds belangrijk. Maar we kijken ook anders naar dijken en vragen ons af welke functies we nog meer kunnen inpassen. Tegenwoordig proberen we graag nieuwe dingen uit.’’

Waddenzee

Doordat de dijk bij Spijk wordt gemoderniseerd, is er gelegenheid de bouw van de turbines mee te nemen bij de werkzaamheden.

Innogy had ook plannen om twaalf windturbines op de waddendijk bij de Emmapolder neer te zetten, maar daar stak de overheid een stokje voor. Het Rijk, de provincie en de gemeente Eemsmond zagen niets in het plan. Er waren zorgen over de aantasting van het werelderfgoed Waddenzee en mogelijke nadelige gevolgen voor vogels.

,,Het had daar ook best gekund, maar er is een politieke afweging gemaakt om het daar niet te doen. De overheid kiest er daar voor de molens verder van de dijk te zetten’’, zegt Boorsma.

Het kost jaren

Toch denkt hij dat er nog veel meer mogelijkheden zijn voor soortgelijke windprojecten. ,,We hebben in Nederland zo’n 3800 kilometer zeedijk. Richting Delfzijl zouden we bijvoorbeeld meer turbines willen neerzetten. We hebben daar ook al contact over met bijvoorbeeld het waterschap. En we kijken ook naar Duitsland.’’

Luitjens denkt dat het zo’n vaart niet loopt. ,,Dit zijn projecten die zorgvuldig ingepast moeten worden en alleen kunnen met toestemming van de overheid. En dat kost jaren.’’

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.