‘NAM moet extra kosten blijven betalen’

Aannemers die bouwen in het aardbevingsgebied, moeten rekening houden met de nieuwe regels voor aardbevingsbestendig bouwen.

Dat schrijft demissionair minister Henk Kamp (VVD) in antwoord op Kamervragen. Kamerleden vroegen de bewindsman opheldering over het feit dat bijvoorbeeld in Groningen bij sommige nieuwbouwprojecten die nieuwe ontwerpregels worden genegeerd. Bouwers zijn bang voor extra kosten en vertraging.

Wettelijk staan ze in hun recht, omdat de nieuwe ontwerpregels voor bevingsbestendig bouwen (de zogenaamde NPR 9998) nog niet zijn opgenomen in het bouwbesluit. Toepassing is dus niet verplicht.

Maar volgens Kamp moeten de bouwers hun verantwoordelijkheid nemen ‘richting de toekomstige gebruikers’. ,,Zeker in het kerngebied zou de NPR toegepast moeten worden door bouwbedrijven.’’

Hij denkt dat de kwestie vooral speelt aan de rand van het gasgebied, zoals in de stad Groningen.

Kamp vindt overigens dat de NAM moet blijven opdraaien voor de extra kosten voor maatregelen die bouwers moeten nemen wanneer ze wel volgens de nieuwe norm bouwen. Zo kan volgens hem ook worden voorkomen dat bijvoorbeeld de nieuwbouw in Groningen stil komt te vallen.

De bewindsman laat uitzoeken of deze regeling kan worden verlengd.

De Groninger bouwwethouder Roeland van der Schaaf liet onlangs weten dat er met de NAM nog steeds wordt gesteggeld over de nieuwe bouwnormen. Hij wil ook graag dat de NAM de meerkosten bij nieuwbouwprojecten blijft vergoeden.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.