‘NAM speelt nog steeds grote rol’

De rol van de NAM bij de schadeafhandeling in Groningen is voorlopig nog lang niet uitgespeeld, waarschuwt Arbiter mr. Jenne van der Vinne.

Hoewel Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders en de NAM beloofden dat het gasbedrijf zich met ingang van 31 maart volledig zou terugtrekken uit de afhandeling van aardbevingsschade, is de praktijk anders.

De afhandeling moet worden overgenomen door een nog op te richten Instituut Mijnbouwschade (IM). Ook moet er medio volgend jaar een schadefonds komen.

Aanzienlijke invloed

In een notitie over het nieuwe schadeprotocol, waaraan nog steeds wordt gesleuteld ondanks de belofte dat het vanaf 1 juli van kracht zou zijn, constateert de baas van de Groninger Arbiters Bodembeweging Van der Vinne dat de NAM nog steeds aanzienlijke invloed heeft bij de afhandeling van de schade in het gasgebied.

Dat komt doordat het nieuwe schade-instituut nog geen wettelijke basis heeft om zijn bevoegdheden op te baseren. Daarom kan er voorlopig alleen worden gewerkt op basis van een arbitrageovereenkomst, waarmee de NAM ook moet instemmen. ,,Dat betekent dat zolang er geen wettelijke regeling is voor het IM, de NAM mede de regels bepaalt die van toepassing zijn op de beslissing in een geschil’’, aldus de Arbiter.

Illusie

Volgens hem is het belangrijk dat het nieuwe schade-instituut daadwerkelijk onafhankelijk wordt. In dat verband wijst hij op de rol van het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat nu de schade afhandelt. Hoewel het CVW aangestuurd zou worden door Alders, is het in de praktijk vooral een spreekbuis van de NAM. Het is een illusie te denken dat de werkzaamheden die het CVW nu voor Alders doet geen gevolgen zullen hebben voor de ‘inhoud van beslissingen van het IM’. ,,Het is bijzonder wenselijk dat het IM een eigen secretariaat krijgt geheel onafhankelijk van het CVW.’’

Van der Vinne vindt dat in het voorlopige schadeprotocol de positie van de Arbiters onduidelijk is. En dat terwijl die volgens hem juist een grotere rol moeten krijgen door hun bewezen effectiviteit. Ze hebben ruim 350 zaken afgehandeld, zonder dat er ook maar één huiseigenaar naar de rechter is gestapt.

Door alle verwarring is de kans groot dat het nieuwe protocol een domper is, vreest Van der Vinne. ,,De mogelijkheid dat het op een teleurstelling uitdraait is levensgroot.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.