‘Rand van aardbevingsgebied mag niet rechteloos worden’

Wanneer schade in het buitengebied vandaag op grote schaal wordt afgewezen, krijgt de NAM alsnog zijn zin. Dan blijft het contourengebied in feite in tact. Dat zegt secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging.

Het Centrum Veilig Wonen maakt vandaag de uitslag bekend van een onderzoek naar 1800 schadeclaims in het buitengebied van het gasveld. Vanaf 12.00 uur kunnen huiseigenaren die schade hadden gemeld hun rapport online inzien.

Alle claims zijn onderzocht door medewerkers van het bureau Witteveen en Bos. De verwachting is dat de meeste claims worden afgewezen omdat niet kan worden aangetoond dat het om bevingsschade gaat. Eerder constateerde ingenieursbureau Arcadis ook al dat bevingsschade in het buitengebied niet aannemelijk was. Dat rapport werd vervolgens gefileerd door de TU Delft.

‘Als de claims worden afgewezen, krijgt de NAM zijn zin’

Kleijer gaat ervan uit dat de meeste claims worden afgewezen. ,,En dan krijgt de NAM zijn zin, want dan blijft het contourgebied in stand. Als nu immers alle claims worden afgewezen, lukt het bewoners in de toekomst ook niet om daar schade erkend te krijgen.’’

Zelfs als de bewoners desondanks een compensatiebedrag krijgen aangeboden, vindt de Bodembeweging het belangrijk dat ze hun rechten houden. ,,Bijvoorbeeld op de energiepremie van 4000 euro. Dat moet zo blijven, de bewoners in het randgebied moeten niet rechteloos worden.’’

Onder vuur

Witteveen en Bos kwam overigens eind vorig jaar zwaar onder vuur te liggen. Het bureau onderzocht 112 schademeldingen die waren ingediend na een aardbeving bij Emmen op 30 september 2015. De onderzoekers van het bureau constateerden dat er geen relatie tussen die beving en schade was.

Wetenschappers deden het rapport af als ‘broddelwerk’. ,,Het stinkt’’, zei geoloog Bernd Andeweg van de VU in Amsterdam. ,,Modellen worden hier boven waarnemingen gesteld’’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.