‘Schone lei’ NAM valt helemaal verkeerd

Een brief met een voucher van 1500 euro, waarin de NAM naar een schone lei zegt te streven, is zaterdag verkeerd gevallen in de aardbevingsregio.

De brief van het Centrum Veilig Wonen is onder meer verstuurd aan mensen met niet-erkende schade. ,,NAM streeft naar een schone lei en biedt u als tegemoetkoming een voucher aan ter waarde van maximaal 1500 euro’’, aldus de brief.

Druk valt verkeerd

Binnen acht weken moeten mensen aangeven of ze het aanbod accepteren. Die druk valt verkeerd omdat Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, vorige week nog zei dat bewoners van het buitengebied een jaar bedenktijd krijgen. Deskundigen waarschuwden eerder dat mensen niet overhaast moeten reageren op het aanbod. Ze zouden mogelijk hun rechten verspelen.

De kritische Groninger Bodem Beweging (GBB) verwacht dat ruim 17.000 mensen een voucher krijgen en herhaalt sinds zondagavond op haar website de oude waarschuwingen voor mensen binnen en buiten het erkende aardbevingsgebied.

‘Niets met schone lei te maken’

De GBB stapt niet naar de rechter. ,,Het staat de NAM vrij dit aan te bieden en individuen vrij om op deze benepen coulanceregeling in te gaan. Met een schone lei heeft dit niets te maken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.