Aanpak bruggen Oude Pekela begint in april

Pekela maakt vaart met het opknappen van vier bruggen in Oude Pekela en vervanging van ongeveer 8 kilometer walbeschoeiing in Nieuwe Pekela.

2020

Pekela trekt 1,6 miljoen euro uit voor de klussen. ,,Geld dat we zelf op tafel moeten leggen. Subsidie krijgen we niet”, zegt wethouder Jaap van Mannekes (Samen Voor Pekela). Er is nog onderzocht of er een Europees fonds is voor dit soort grote klussen, maar dat is er niet. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden gefaseerd worden uitgevoerd en in 2020 klaar moeten zijn. Volgende maand wil Van Mannekes een begin maken met de klus.

Van Mannekes erkent dat het onderhoud van bruggen en beschoeiing er de laatste jaren bij is ingeschoten. ,,We zijn door de grote problemen met de Britanniaklap met de neus op de feiten gedrukt. We hebben het hier en daar verwaarloosd. Dat mag niet weer gebeuren.”

Slechte staat

De karakteristieke Britanniaklap in Oude Pekela bleek in zo’n slechte staat, dat de brug in februari van het vorig jaar direct buiten bedrijf werd gesteld. ,,We willen deze brug nog dit jaar weer terugplaatsen. Het renoveren gaat zeker enkele maanden in beslag nemen.”

Pekela telt 35 bruggen. Uit een inspectie is gebleken dat vier bruggen snel gerenoveerd moeten worden. Het gaat om de al genoemde Britiannaklap, de Van Weringklap, de Haansklap en de Blijhamsterbrug in de Turfweg. ,,Aan deze vier bruggen moet veel gebeuren. Bij de andere bruggen is een likje verf of klein technisch onderhoud voldoende.”

Verrot

Pekela gaat verder aandacht besteden aan de beschoeiing. De gemeente telt ongeveer 25 kilometer beschoeiing, waarvan met name in Nieuwe Pekela, over een lengte van 8 kilometer de beschoeiing moet worden vervangen. ,,Er is zeker dertig jaar nauwelijks iets aan gedaan. Vorig jaar is ergens een deel van de walbeschoeiing ingestort. Dat is snel vervangen. Nu moeten we de rest aanpakken. De paaltjes die destijds zijn gebruikt zijn verrot.” De gemeenteraad van Pekela mag zich volgende maand uitspreken over het bruggen- en beschoeiingsplan. Van Mannekes verwacht brede steun.

Pekela telde ooit honderden bruggen. Dat was in de periode voor de herinrichting in de jaren zeventig. Iedere wijk had een brug. Veel bruggen zijn de vorige eeuw weggehaald.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.