Als bezoeker van Eurosonic word je slechts geduld

In de striemende regen in de rij staan voor vrij onbekende bands en dan dringen allerlei VIP’s ook nog eens geoorloofd voor. Toch is Eurosonic het leukste popfestival van het jaar.

Daar sta je dan weer in de Eurosonic-rij. Wekenlang heb je zo’n driehonderd bands en artiesten op Spotify of Youtube beluisterd, want het zijn immers allemaal vrij onbekende acts. Déze band, dat was het helemaal. Maar de rij voor de ingang is al een half uur voor het concert begint meer dan honderd meter lang. En hij wordt geen meter korter, want naast je is een tweede rij, speciaal voor VIP’s, en die mogen wel naar binnen. Hoe hard de regen, sneeuw of hagel ook op je neerkomen.

Eurosonic is voor de VIP

Eurosonic is het leukste festival van het jaar maar ook het meest frustrerende voor de gewone bezoeker. Midden in de winter komen alle muzikanten van de popfestivals van komende zomer al naar Groningen. Wat is er mooier dan in je eigen stad van band naar band te trekken, overal bekenden tegen te komen en dan ‘s nachts weer in je eigen bed te eindigen.

Je moet er wat voor over hebben. Dik 137 euro voor vier dagen festival, inclusief Noorderslag zaterdag in de Oosterpoort. Dat Noorderslag is een verhaal apart, want daar zijn alleen Nederlandse bands in een verwarmde Oosterpoort, met vooral Nederlandse ‘ons-kent-ons’-bezoekers. Noorderslag is voor mietjes. Eurosonic is het echte werk. Je komt op de gekste plekken in de stad, het publiek komt uit alle Europese landen en de acts zijn verrassender, energieker, gekker. Maar je merkt aan alles: als gewone betalende bezoeker word je slechts geduld. Het festival is niet voor jou, maar voor de VIP’s. De platenbazen, organisatoren van festivals, programmeurs van concertzalen, dj’s en journalisten.

Verkeerd gokken

Die professionals hebben speciale VIP-armbandjes. Voor elke concertlocatie staan dranghekken en strenge beveiligers verdelen de wachtenden in twee groepen. Het gewone volk moet wachten, de VIP’s mogen eerst. Het zijn kleine zalen dus het is zomaar vol... hoewel het vaak verbazingwekkend leeg is als je eindelijk ergens binnen bent. Regels van de brandweer. Als je in zo’n lange rij voor de deur staat is het duimen draaien, wachten tot er weer wat mensen naar buiten komen voor je misschien weer binnen komt.

Dus is het zaak een half uur van te voren ergens heen te gaan, als je iets echt niet wilt missen. Alleen dat is zonde van je tijd want er is zo ongelooflijk veel keus. Terwijl je in de kou staat te wachten voor het ene optreden zijn er elders in de stad tien andere optredens bezig en daar kan zomaar de doorbraak van deze zomer tussen zitten. En zelfs als je ruim van te voren bent, kun je verkeerd gokken. Zo stond er vorig jaar al ruim voor het concert begon een rij van hier tot gunder voor Nothing But Thieves, een van de topacts van die editie. De rij was nog nauwelijks korter toen het concert al voorbij was.

Verrassingen

De bekendste acts zijn daardoor vaak toch onhaalbaar. Namen als Anna Meredith, Indian Askin, Anna of the North, Amber Arcades, ze worden dit jaar allemaal te erg gehypet, alle VIP’s gaan er al heen. Daarom is het slimmer de bijzondere locaties langs te gaan en je daar te laten verrassen. Dat is ook de lol van Eurosonic.

Het podium in de Stadsschouwburg bijvoorbeeld, dat boven de theaterstoeltjes is gebouwd, als publiek sta je op het normale podium. Een paar jaar geleden stond de later zo bekende Dotan daar nog voor een paar honderd man te spelen. Wanneer kom je anders in het Vindicat-pand aan de Grote Markt, Mutua Fides, waar het een paar maanden na de opening van de nieuwbouw al heftig stonk naar kots en verschaald bier. Past wel bij de scheurende gitaarrock die daar vaak te horen is.

Zo kun je dit jaar ook naar DOT, het al snel na de opening failliet verklaarde Infoversum. Wij waren dus bepaald niet de enigen die daar nog nooit geweest waren. De muziekschool Vrijdag, de Lutherse Kerk, kunstacademie Minerva of het Praedinius Gymnasium: allemaal leuk om eens binnen te zijn geweest. En de kans dat daar rijen staan voor de onbekende bands is stukken kleiner dan in het Grand Theatre, Vera, Huize Maas of de 3FM tent, waar de ‘grote namen’ spelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven