'Als je geluk hebt, worden je hersenen als eerste plat gelegd'

Het ‘humane’ zelfmoordpoeder dat coöperatie Laatste Wil propageert biedt geen enkele garantie voor een humaan einde. Het kan leiden tot heftige epileptische aanvallen, waarschuwt prof. dr. Daan Touw, hoogleraar, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog/toxicoloog bij UMCG.

,,Het lijkt me erg onprettig om daarvan getuige van te zijn, als je als familie afscheid neemt”, aldus hoogleraar Touw.

Coöperatie Laatste Wil is naar eigen zeggen ,,opgericht om voor leden te bewerkstelligen dat het eigen levenseinde mag en kan worden geregisseerd, met een humaan werkend laatstewilmiddel dat op een legale manier is verkregen, zonder toetsing voor- of achteraf door een arts, begeleider of consulent”.

Maar het zelfmoordpoeder dat de coöperatie nu aanbeveelt biedt geen enkele garantie voor een humaan einde, aldus hoogleraar Touw, net terug uit college waarin hij zijn studenten heeft uitgelegd hoe het middel werkt wat waarschijnlijk wordt bedoeld.

‘Gevoel dat je langzaam stikt’

Touw is er fel op tegen. ,,Hoe de dood intreedt, is sterk afhankelijk van patiënt tot patiënt. Je moet je voorstellen dat het middel, nadat het is ingenomen, zich verdeelt in het lichaam naar waar energie wordt opgewekt. Die energiefabriekjes worden stilgelegd. In welke volgorde de organen uitvallen is niet te voorspellen. Dat is afhankelijk van de toestand van de patiënt en de ingenomen hoeveelheid. Als je geluk hebt, worden je hersenen als eerste plat gelegd. Als je pech hebt, raak je eerst verlamd en krijg je het gevoel dat je langzaam stikt. Zelfs als het middel de hersenen als eerste uitschakelt, is niet te voorspellen welke velden eerst uitvallen, die voor bijvoorbeeld het denken of de aansturing van de motoriek.”

Betere alternatieven

Touw zegt dat er andere, betere middelen zijn. Zoals het middel dat in ziekenhuizen wordt gebruikt voor het in coma brengen van patiënten, hetzelfde middel dat de Amerikaanse overheid als executiemiddel gebruikte. ,,Daarvan raak je in een diepe slaap, en op een intensive care in een ziekenhuis wordt je prima bewaakt en wordt je weer wakker. Dit middel is officieel niet vrij verkrijgbaar.”

Moorden gepleegd

Touw kent gedocumenteerde ongelukken met het wondermiddel van Coöperatie Laatste Wil in bijvoorbeeld de chemische industrie. ,,Er zijn ook moorden mee gepleegd in Nederland, gemengd door voedsel. In Azië zijn er gevallen bekend dat het poeder per ongeluk is aangezien voor suiker en in thee en koffie belandde. De normale toepassing is zeer beperkt: als conserveringsmiddel.”

‘Altijd onder begeleiding’

De hoogleraar noemt het ,,kwalijk” dat ze zelfmoordcoöperatie schimmig doet over het middel. ,,Ze rapporteren het als veilig. Maar ik ken niemand in mijn vakgebied toxicologie in Nederland die hierover is geconsulteerd. Er wordt nu naar gegist. Er zijn mensen die nu stoffen op internet gaan kopen die potentieel gevaarlijk zijn, terwijl ze denken de bedoelde stof te hebben. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het op deze manier beschikbaar stellen van informatie over een dergelijke stof. Zoiets moet altijd onder medisch, psychologische begeleiding. Het is niet aan hen om hier advies over te geven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.