Asielzoekers bed-bad-brood Stad houden dak boven hun hoofd

Asielzoekers in de bed-bad-broodopvang in het oude F1-hotel in Groningen zijn voorlopig verzekerd van een dak boven hun hoofd.

Woensdagavond werd duidelijk dat de gemeenteraad 723.000 euro beschikbaar stelt voor het openhouden van de noodopvang.

Stad betaalt zelf

De gemeente betaalt de opvang zelf sinds demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) eind vorig jaar een streep zette door de financiering van de bed-bad-broodregeling na het mislukken van een akkoord met gemeenten over noodopvang. Schroor zat in de delegatie van acht gemeenten die met Dijkhoff onderhandelde.

De ruim zeven ton is met terugwerkende kracht voor de periode juli tot en met oktober. Schroor hoopt dat er in die periode een nieuw kabinet komt dat de financiering hervat.

Uitgeprocedeerde asielzoekers

De bed-bad-brood-opvang telt 115 plekken. Ook is er nog de tijdelijke slaapboot in het Eemskanaal die ruimte biedt aan ruim 100 personen. De opvang is voor afgewezen asielzoekers die uiteindelijk het land uit moeten en voor asielzoekers die de uitkomst van hun procedure niet langer in een azc mogen afwachten.

'Niet duidelijk waarom bewoners niet terug kunnen'

VVD, Stadspartij en CDA blijven kritisch. De wethouder is er in hun ogen niet in geslaagd aan te tonen dat de bewoners niet terug kunnen naar hun land van herkomst of dat opvang in een rijksopvang niet mogelijk is.

Jasper Boter (VVD) wil weten of dit het laatste bedrag is dat er nodig is. ,,Of zitten we hier over een maand weer?’’ Schroor kon hem niet geruststellen.

Andere partijen steunen de wethouder. ,,Het zou toch het toppunt van treurigheid zijn als we deze voorziening zouden moeten sluiten’’, zei Bert Dijkhuizen van 100% Groningen.

'Stokje steken voor uitzettingen'

De opvang zit nagenoeg vol. Schroor doet een beroep op burgemeesters in de provincie Groningen hun bevoegdheid te gebruiken om te voorkomen dat asielzoekers worden uitgezet. Schroor gaf aan dat hij bijna alle burgemeesters heeft gesproken. ,,Alleen de burgemeester van Delfzijl niet en die spreek ik volgende week.‘' Hij zint op een gezamenlijk standpunt.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers regelt in opdracht van de staatssecretaris de uitzettingen. Schroor hoopt dat burgemeesters gebruikmaken van hun bevoegdheid hier een stokje voor te steken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.