Asielzoekers veroordeeld tot celstraf voor beroving meisjes Hoogezand

Voor beroving van meisjes in Hoogezand zijn twee asielzoekers uit Marokko en Tunesië woensdag door de politierechter in Assen veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Het jongste slachtoffer was 14 jaar.

De verdachten zijn twee mannen van 21 en 24 jaar die kort na de berovingen op 30 november zijn opgepakt op een fietspad langs de Kielsterachterweg in Hoogezand. De oudste, Tunesische verdachte is na zijn arrestatie overgebracht naar de forensisch psychiatrische kliniek in Balkbrug. Hij moest daar na een paar weken weg. Volgens zijn advocaat is de psychisch verwarde man sindsdien spoorloos.

De 21-jarige verdachte, die in het azc in Ter Apel verblijft, ontkende dat hij bij de beroving betrokken was. ,,Dat heeft de Tunesische man gedaan.” De officier van justitie noemt zijn verklaring ongeloofwaardig. De mannen zaten in een lijnbus. Na een halte moesten ze de bus uit van de chauffeur. Een 14-jarig meisje fietste kwam langs fietsen. Zij werd door het groepje tegengehouden. Het meisje heeft verklaard dat één van de mannen haar mobieltje uit haar borstzak pakte. Het lukte haar om de telefoon terug te krijgen en weg te komen.

Meteen daarna belde ze haar vader. Hij schakelde de politie in. Volgens de officier van justitie heeft het jongste slachtoffer de 21-jarige Marokkaan als de dader herkend aan de hand van een foto van zijn bijzondere gebit. Hij had ook een schoolpas bij zich van het meisje dat in de bus was beroofd.

De officier stelt dat de spoorloos verdwenen asielzoeker bij het groepje hoorde dat de tiener op de fiets heeft tegengehouden. Hij had net als de medeverdachte pasjes bij zich van het meisje in de bus. ,,Hij heeft de portemonnee weggenomen.” De mannen komen uit veilige landen en zijn volgens de officier kansloze asielzoekers. Zij eiste vier maanden gevangenisstraf. De politierechter acht de twee medeplichtig aan beroving en diefstal. Hij nam de strafeis van de officier over. ,,Asielzoekers als deze hebben wij in onze samenleving niet nodig.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven