Bedumers maken zich zorgen over nieuwbouw school

De nieuwe locatie van obs Togtemaarschool aan De Vlijt in Bedum stuit op verzet. Omwonenden maken onder meer bezwaar tegen de geplande hoogbouw.

De Togtemaarschool is één van de zes scholen in de gemeente Bedum die aardbevingsbestendig worden gemaakt. Het huidige gebouw maakt plaats voor een nieuw, kleiner, onderkomen.

Nieuwbouw ten koste van speellocatie

Dat komt echter op de hoek Bazuinlaan/De Vlijt, iets ten oostelijk van de huidige plek op De Vlijt 14. Dat gaat ten koste van de speellocatie die er nu ligt en dat stuit veel bewoners van beide straten tegen de borst.

De skatebaan en het basketballveld, nog maar een paar jaar geleden aangelegd, vormen op dit moment ‘een natuurlijke buffer’ tussen de kinderopvang en de school en zijn een ‘rustpunt in de drukke straat’.

Omwonenden werden in juli geïnformeerd over de plannen en dat heeft inmiddels geleid tot een vijftiental bezwaren, van onder meer de Commissie Bazuinlaan/De Vlijt.

Zorgen over hoogte nieuw gebouw

Zorgen zijn er daarnaast over de hoogte van het nieuwe onderkomen. De school krijgt gedeeltelijk een verdieping en wordt negen meter hoog. Ook moet een watergang worden gedempt om ruimte te maken voor het schoolplein.

Het aanzicht van De Vlijt ‘met zijn mooie bomen’ verandert daarmee volkomen. Het uitzicht op onder meer de kerken en het oude centrum verdwijnt. Gevreesd wordt voor het afnemen van het woongenot en waardedaling van de huizen, die in aardbevingsgebied al beduidend minder waard zijn.

Drukste straat van Bedum

De verwachting is dat de parkeer- en verkeersdruk verder toeneemt en de veiligheid in het geding komt. Het halen en brengen van kinderen veroorzaakt nu al grote irritatie.

Ouders parkeren op- en voor opritten, stoepen en grasperken. De Vlijt wordt reeds ervaren als de ‘drukste straat van heel Bedum’.

De buurtbewoners vragen zich af waarom de gemeente niet kiest voor nieuwbouw op de huidige locatie. Immers, de school heeft zo’n twintig procent overcapaciteit en wordt hoe dan ook kleiner.

Daarbij is het de bezwaarmakers onduidelijk wat op de plek van de oude Togtemaarschool terugkomt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.