Bewoners in Winschoten zijn bagger zat

Bewoners van de St. Vitusstraat in Winschoten willen dat de gemeente Oldambt de aanvoer van bagger op het voormalig NoordNed terrein opschort.

Volgens Elsa Kamminga, woordvoerder van de verontruste groep bewoners, is het de bedoeling dat in september weer begonnen wordt met aanvoer van bagger.

Park aanleggen

Op het terrein is de laatste jaren al 20.000 kuub bagger gestort in diverse depots. Daarmee wordt het terrein opgehoogd. Het is de bedoeling dat er op de plek van de voormalige machinefabriek een groot park wordt aangelegd. Om een park aan te leggen is in ieder geval 50.000 kuub bagger nodig.

Kamminga denkt dat het nog jaren gaat duren, voordat de resterende 30.000 kuub is aangevoerd. ,,En daarmee komt het tijdpad voor de aanleg van een park in de knel. Ons is beloofd dat medio 2017 met de aanleg zou worden begonnen. Dat gaan we dus sowieso niet halen.”

Kamminga en haar buurtgenoten hebben om opschorting van de aanvoer gevraagd en hebben bij de gemeente een brief afgeleverd waarin ze om handhaving verzoeken. Op de brief en voorstellen is tot dusver niet gereageerd. ,,We laten onze jurist uitzoeken of we de aanvoer moeten stilleggen of niet”, zegt wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt.

Tolerantiegrens is bereikt

Swagerman kan inhoudelijk weinig over de zaak zeggen, omdat het dossier hem onbekend is. ,,Als het allemaal klopt wat in de brief staat, komt de aanleg van het park daadwerkelijk in de knel. Maar ik weet nu niet wat is afgesproken en beloofd en of het klopt wat de bewoners zeggen. Misschien liggen er ook contracten met bedrijven die het bagger aanvoeren. Of we daar zomaar onderuit komen? Kortom, ik weet te weinig van deze zaak af.”

Voor de bewoners aan de St. Vitusstraat is de tolerantiegrens bereikt. ,,We hebben al twee jaar last van de bodemsanering”, zegt Kamminga. ,,Regelmatig is er een gladde weg, veroorzaakt door modder van het terrein, ook is er geluidsoverlast van af- en aanrijdende vrachtwagens, daarnaast hebben we te maken met ernstige stankoverlast en hebben we last van muggen en van vernatting van de omgeving.”

Vijverslib

Wat de buurtbewoners ook steekt, is dat tegen alle gemaakte afspraken in er ook vijverslib wordt aangevoerd. ,,Dat slib zit vol humus. De gemeente houdt zich dus niet aan gemaakte afspraken.”

Kamminga stelt wel dat het plan om een park aan te leggen nog steeds door de buurt wordt gesteund. ,,Maar het mag niet langer ten koste gaan van ons woon- en leefklimaat. Dat wordt nu op een onaanvaardbare manier aangetast.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.