Bieb met leestent gaat de provincie Groningen in

Met een tent trekt de bibliotheek deze zomer door Veendam. Biblionet wil met dit initiatief kinderen ook in de vakantie aan het lezen krijgen.

Hoe krijg je jonge kinderen aan het lezen? Door te laten zien dat het leuk is. Dat is de boodschap van Biblionet Groningen. Vorig jaar trok Bibliotheek Veendam voor het eerst in de zomer de wijk in met een zogeheten Voorleestent. Zes weken lang waren er voorleessessies voor de kleintjes in samenwerking met kinderopvang Meander en kindercentrum Hoi Pippeloi.

Voorzichtig begin

,,Vorig jaar zijn we voorzichtig begonnen. We hadden meer dan twintig kinderen en evenzoveel ouders per keer’’, zegt Jolanda Robben van Bibliotheek Veendam. ,,Het is zo goed bevallen dat we ook in andere gemeenten aan de slag willen. Naast Veendam staan we met de tent in Oude Pekela en in Nieuwe Pekela. Op termijn willen we op veel meer plekken aan de slag gaan en het project uitbreiden’’, zegt Robben.

,,We zoeken samenwerking met instellingen in andere gemeenten en kijken waar we kunnen inhaken bij bestaande activiteiten. Als het aan mij ligt, trekken we dit provinciebreed en zijn we straks met de tent in alle 22 gemeenten van het werkgebied van Biblionet.’’

Zomermaanden

Het project met de voorleestent is opgezet om juist in de zomermaanden als er weinig in de bibliotheek gebeurt, met jonge kinderen aan de slag te gaan.

,,Het hele schooljaar zijn er activiteiten voor kinderen. In de lange zomervakantie valt eigenlijk alles stil. Dat is jammer, dat kan ook niet. Op een gegeven ogenblik zeiden we: waarom gaan we niet met een tent op pad en zoeken de kinderen op’’, zegt Robben.

Animatieteam

,,Wat we doen? Nou zie ons als een animatieteam op een camping. We trekken de wijk in, fietsen door de straten en roepen kinderen op naar de tent te komen om mee te doen. We hebben een kofferbak boeken mee die ouders ook kunnen lenen. We doen spelletjes en hopen zo te laten zien hoe leuk boeken zijn, hoe leuk lezen is. Zes weken lang staan we op een vaste avond, tijd en locatie in de wijk: van half zeven tot half acht. Op dinsdag bij obs Noorderbreedte in de Meezenbroekstraat en op woensdag bij obs de Viermaster aan de Lauwers.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.