Bonje in provinciehuis Groningen na hijsen regenboogvlag

Bij een debat in Provinciale Staten van Groningen over sociale acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders sloeg woensdag de vlam in de pan.

Dat gebeurde toen de Partij voor de Vrijheid (PVV) steun betuigde aan een gezamenlijk statement voor acceptatie van lhbt’ers. Heel specifiek noemde de PVV de islam als een geloof dat zich bij uitstek intolerant opstelt tegenover lhbt’ers.

Giftig

De Socialistische Partij (SP) reageerde giftig. ,,Wij nemen hier afstand van. Dat de PVV als mede-indiener van de motie een groep en geloof eruit pikt, zit ons dwars. Wij houden hier een vieze smaak aan over’’, zei SP-fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek.

Op tafel lag een gezamenlijke motie waarin het provinciebestuur wordt opgeroepen samen met gemeenten een convenant te tekenen en een symposium te organiseren over acceptatie en emancipatie van lhbt’ers. Eerder op de Coming-Outdag dag hees commissaris van de Koning René Paas voor het provinciehuis de regenboogvlag.

Moslims

PVV-Statenlid Ton van Kesteren hekelde de islam en nam er geen woord van terug. ,,Het gaat ons niet om de moslims maar om de islam-ideologie, die oproept tot haat tegen lhbt’ers. SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar merkte op dat intolerantie alom aanwezig is en niet te koppelen valt aan een groep. Tegen Van Kesteren zei hij: ,, Als u zegt dat het u niet om een bepaalde groep gaat, moet u andere woorden kiezen.’’

Geen onderscheid

Provinciale Staten vinden dat iedereen ongeacht seksuele geaardheid zichzelf moet kunnen zijn. Als enige partij steunde Groninger Belang de specifieke motie niet. ,,Wij vinden dat je in de strijd om acceptatie en emancipatie geen onderscheid moet maken tussen groepen die worden gediscrimineerd’’, zei GB-Statenlid Marc Scheffers. ,,Wij zien niet graag dat het onderwerp discriminatie naar een bepaalde groep wordt getrokken.’’

Volgens Scheffers zijn afkomst en huidskleur nog steeds de zwaarste redenen om te discrimineren. Hoewel zijn partij de regenboogmotie niet steunde was er in de Staten veel bijval voor de opvatting van GB.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.