Brede bijval voor gasprotest Warffum

Actiegroep Warffum Alert! verwacht donderdagavond massale belangstelling voor een protestmars naar de plaatselijke gaswinlocatie van de NAM.

Initiatiefnemer Erik de Graaf waagt zich nog niet aan een schatting van de opkomst, maar constateert wel brede bijval tot ver buiten eigen dorp. ,,Er is heel veel boosheid in aardbevingsgebied.’’

Met de protestmars wil de actiegroep onderstrepen dat Warffum zich grote zorgen maakt over de NAM-plannen om ook het laatste gas uit het dertig jaar oude ‘kleine’ veld aan de noordkant van het dorp op te pompen.

De actie is iets bijgesteld, nu de NAM afziet van de inloopsessie die vanavond bij de gaslocatie zou worden gehouden. Eerst zou de tocht daar eindigen met toespraken van onder anderen burgemeester Van Beek van Eemsmond. Dat is nu verplaatst naar de start, om 18.15 uur bij Het Hogeland College.

De Graaf vindt het ,,flauw’’ dat de NAM de bijeenkomst afblaast. Volgens het gasconcern staat de protestmars een ‘open gesprek’ met het dorp in de weg. Ook vreest het voor onveilige situaties op de gaslocatie.

,,Het is absoluut niet onze bedoeling de boel daar te verstoren’’, zegt De Graaf. Hij bestrijdt dat de mars de NAM-sessie in de weg zit. ,,Ze doen nu een beetje zielig dat ze nu de bevolking niet goed kunnen informeren. Maar het is juist de bevolking die dit organiseert omdat ze geen informatie krijgt.’’

Zelf zegt dat NAM dat er op de locatie niets verandert. Ze wil alleen binnen de bestaande afspraken de laatste 1 miljard kuub gas van de oorspronkelijke 8 miljard oppompen. Met minimale kans op schade.

Warffum vertrouwt dat niet, reageert De Graaf. ,,De schade is hier nu al enorm: op de wierde zelfs huis-aan-huis. Wij zien bovendien al maanden verhoogde activiteit op de locatie. We vrezen dat er zware compressoren komen om het laatste gas er uit te persen. Bij andere velden geeft die techniek veel overlast.’’

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.