Buren Sushi Mall gooiden bak water over lallende Vindicaters (+video)

Het wangedrag van Vindicat buiten restaurant Sushi Mall was zó buitensporig dat een buurvrouw een bak water naar beneden gooide.

Het wangedrag van Vindicat buiten restaurant Sushi Mall was zó buitensporig dat een buurvrouw een bak water naar beneden gooide over de lallende meute. Meerdere bewoners hebben zich beklaagd bij de restauranteigenaresse. De politie betrekt de reacties van de buurt bij het onderzoek naar de misdragingen van de studentenvereniging.

Dinsdagmiddag is er contact geweest tussen politie en bewoners in de omgeving van het restaurant.

‘Het was bedreigend’

De bewoners boven het restaurant ergeren zich aan het bagatelliseren van het incident door de manager van Sushi Mall. Zij benadrukken dat de studenten zich zwaar hebben misdragen. ,,Het was een chaotische bende, bierflesjes en wijnglazen werden stuk gegooid, overal werd geplast, echt bedreigend”, aldus bewoonster Christina Draaisma.

Verpleegkundige Draaisma maakte vanaf haar balkon foto’s van de toestand pal onder haar appartement. Ze wil die foto’s delen met de politie, die momenteel de zaak onderzoekt op last van burgemeester Peter den Oudsten, die zich bij eerdere incidenten hard heeft opgesteld tegenover zich misdragende Vindicat-studenten.

Uit wanhoop 112 gebeld

De eigenaresse van restaurant Sushi Mall poogde die zondagavond tevergeefs de studenten te kalmeren nadat Draaisma zich beklaagde in haar restaurant. ,,Maar dat maakte geen indruk, het ging net zo hard door. Na tien minuten gelal heb ik er een plens water overheen gegooid. Ik zal niet herhalen wat ik toen allemaal naar mijn hoofd geslingerd kreeg aan verwensingen.”

Foto's van de situatie voor het sushi-restaurant, gemaakt door een bovenbuurvrouw.

Draaisma belde uit wanhoop alarmnummer 112. ,,Een agent die uiteindelijk arriveerde, erkende tegenover me: ‘Dit is een asociale bende.’’

Twee appartementsbewoners beklaagden zich daags erna bij de eigenaresse. ,,Zij gaf toe dat het uit de hand was gelopen, helemaal niet leuk meer, net zo’n bende als vorig jaar. Toen lag ook overal glas. De studenten gebruikten nu de nooduitgangen, totale chaos”, vertelt Draaisma.

Niet acceptabel

Medebewoner Theo van de Cruijs, een gepensioneerde adjunct-regiodirecteur van de ING-bank, zag hoe de studenten buiten met bierglazen gooiden en de boel onder piesten. ,,Ik heb zelf economie gestudeerd in Tilburg, dus ik ken het gezuip en het gedoe van een studentenvereniging. Alleen het is echt niet acceptabel als je buiten op straat, in de openbare ruimte, er zo’n puinhoop van maakt. Bewoners hoeven daar geen last van te hebben, dit was echt exceptioneel.’’

Van de Cruijs zegt een vermoeden te hebben waarom de sushibar de kwestie bagatelliseerde: ,,Studenten zijn een belangrijke doelgroep. Schoonmaakkosten en gesneuveld glaswerk wegen niet op tegen de inkomsten van tweehonderd klanten. Ik zou als manager ook ontkennen dat het een bende was.”

,,Omzetverlies is erger dan een beetje schoonmaken”, verzucht Van de Cruijs, die gistermiddag belde met de politie of hij aangifte kon doen. ,,Formeel kan alleen het restaurant aangifte doen van overlast en vernieling. Maar de politie was blij dat we contact zochten en we worden nu betrokken bij het lopende onderzoek.”

‘Chaos was te voorspellen’

Zijn vrouw Faridah, gepensioneerd docente handenarbeid, heeft zich bewust afzijdig gehouden van het gebral op straat vanwege haar hartproblemen. Haar man wond zich wél op over de misdragingen op straat en sprak de eigenaresse erop aan.

,,Volgens de eigenaresse hadden meerdere groepen van telkens tien, vijftien man gereserveerd. Ze liet ons de boekingslijst zien. Ze wilde niet zeggen wie het waren. Maar ze zei wel: ‘Dit is eerder gebeurd.’ Ze had kunnen voorspellen dat het uit de hand zou gaan lopen en een uitsmijter kunnen regelen.”

Van de Cruijs durfde op de avond zelf niet naar beneden te gaan; daarvoor was de sfeer te bedreigend: ,,Ik waagde het er niet op, bang dat de groep zich tegen me zou keren. Er hoeft maar één mafketel tussen te zitten.”

‘Openbare ruimte is niet van Vindicat’

De oud-bankier benadrukt dat hij vroeger heus wel het studentenleven heeft beleefd. ,,De vernielingen, de kapotte glazen, de omgangsvormen, ze zoeken het allemaal maar uit. Maar niet in de openbare ruimte, die is van iedereen, niet van Vindicat. Hou dat lekker in eigen huis. En wat me helemaal boos maakt is de ontkenning dat het ernstig was.”

Consequenties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool Groningen betalen dit schooljaar geen bestuursbeurzen aan Vindicat, vanwege de aanhoudende misdragingen van de vereniging.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.