Burgemeesters vragen 150 miljoen voor bestrijding misdaad

Burgemeesters van 38 (middel)grote steden willen 150 miljoen euro extra in de strijd tegen criminele organisaties en ondermijnende misdaad.

De G32, het samenwerkingsverband van 38 grote en middelgrote steden, vraagt de extra miljoenen van een nieuw te vormen kabinet. Emmen en Groningen zijn lid van de G32.

Invloed

Met ondermijning wordt georganiseerde misdaad bedoeld met criminelen die zich bezighouden met hennephandel, vastgoedfraude, witwassen en intimidatie. Vaak zijn deze groepen ‘geïnfiltreerd’ bij de overheid en hebben zoveel invloed en macht dat ze hele buurten en wijken in hun zak hebben.

De burgemeesters vinden dat een derde van de 150 miljoen euro in een strijdkas moet worden gestopt om 500 gespecialiseerde ambtenaren te kunnen betalen voor de 388 gemeenten. Volgens G32-voorzitter en burgemeester Ferd Crone (gemeente Leeuwarden) is dat nodig om aanpak van ondermijning professioneler te kunnen maken.

Noodzaak

Kleinere gemeenten hebben de kennis en de mankracht namelijk niet om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. ,,Die beginnen er niet aan, of gaan nat in de rechtszaal”, weet Crone. Voor deze gemeenten is het bittere noodzaak dat de extra miljoenen voor ambtelijke ondersteuning er komen, vindt hij.

Nog eens 50 miljoen euro is bedoeld voor meer ‘gemeentelijke intelligence’. Hieronder valt bijvoorbeeld het Regionaal Informatie Expertisecentrum (RIEC), waarin gemeenten, politie, Openbaar Ministerie (OM) en Belastingdienst samenwerken tegen ondermijnende criminaliteit. De laatste 50 miljoen moet naar een stimuleringsfonds waar overheden uit kunnen putten voor nieuwe projecten.

Noord-Nederland

Onlangs spraken burgemeester Peter den Oudsten (gemeente Groningen), het Openbaar Ministerie, de politie en de belastingdienst Noord hun zorgen uit over de opmars van de ondermijnende criminaliteit in Drenthe, Groningen en Friesland. De overheid en opsporingsinstanties gaven aan zich grote zorgen te maken over de verwevenheid van de onder- en bovenwereld.

Officier van Justitie Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland zegt dat de gemeente Emmen voorloper is op het gebied van het aanpakken van deze vorm van criminaliteit. ,,Daar zitten ze er echt bovenop. Hetzelfde geldt voor Assen. Deze gemeenten waarschuwen niet eindeloos, maar treden op.’’ Loco-burgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen vindt de 150 miljoen wel het minste dat het kabinet zou moeten stoppen in deze strijd. ,,We hebben dit te lang op z’n beloop gelaten en daar betalen we nu een hoge prijs voor. Het is een grote bedreiging voor de rechtsstaat. In het Zuiden is de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld al heel groot. De tendens is dat, als we niet oppassen, het in het Noorden heel groot kan worden.’’

Arends vreest dat de gemeente Emmen op dit moment ook nog maar het topje van de criminele ijsberg aanpakt. ,,Wij hebben twee coffeeshops. Als je ziet hoeveel henneppanden wij sluiten, kun je niet anders dan zeggen dat het een gigantische handel is waar enorme geldbedragen mee gemoeid zijn.’’

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.