Corporatie Groningen deelt stickers uit: ‘Balkons veilig tot 250 kilo’

Balkons van portiekflats in de Selwerderwijk (De Hoogte) in Groningen zijn alleen veilig tot 250 kilo.

Woningcorporatie De Huismeesters heeft de huurders een sticker gestuurd met een waarschuwing, om op de balkons te plakken. Of alle huurders op dat verzoek ingaan, is niet bekend.

Bouwnormen

Volgens De Huismeesters voldoen de balkons aan de achterkant van de woningen niet aan de bouwnorm. In juni werd al duidelijk dat soortgelijke problemen zich voordeden in drie woongebouwen in De Wijert.

Daar voldeden 90 balkons aan de achterzijde van de Camphuysenstraat, de Reviusstraat en de Spieghelstraat niet aan de huidige bouwnormen. Ze mochten tijdelijk niet worden gebruikt in afwachting van een tijdelijke ondersteuning met metalen palen.

Gewicht

Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe deze balkons definitief worden versterkt. Zo’n onderzoek komt er ook in de Selwerderwijk. In afwachting daarvan heeft De Huismeesters deze balkons veilig verklaard tot het gemiddelde gewicht van drie volwassenen.

Dat leidt bij sommige bewoners tot verbazing. ,,We willen graag weten waarop dit gewicht is gebaseerd. We hebben het onderzoeksrapport opgevraagd, maar nog niet van De Huismeesters gekregen’’, aldus een bewoner van de Adriaan Pauwstraat.

De Huismeesters was eind vorige week niet voor commentaar bereikbaar en kon ook niet aangeven hoeveel balkons in de Selwerderwijk bij het onderzoek zijn betrokken.

Volgens eerdere informatie op haar website maakt het balkononderzoek deel uit van een landelijk onderzoek naar balkons van portiek- en galerijflats uit de jaren 1950-1970. Het gaat om balkons die vrij hangen of maar aan één kant vast zitten (uitkragen).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.