De gestrande passagiers van het cruiseschip in de Eemshaven komen bij in Bourtange

Duitse passagiers van het voor de storm schuilende cruiseschip Ocean Majesty kregen een excursie naar de vesting Bourtange aangeboden. Ze liggen stil in de Eemshaven in Groningen, omdat het weer op de Noordzee te onstuimig is. Van nood tot deugd.

Het schip was van Bremerhaven onderweg naar de Engelse Scilly-eilanden, maar moest dinsdag halt houden in de Eemshaven.

Wat te doen?

Nou is in en bij de Eemshaven niet zo bijster veel te doen en daarom moest er een alternatief programma aan te pas komen. Passagiers mochten op excursie naar de stad Groningen of de vesting Bourtange. Waar het overigs ook stevig waaide.

Zes Duitse zeereizigers kozen voor de rondleiding in de herbouwde vesting. Rond elf uur, juist op het moment dat de storm even echt aantrok, arriveerde het gezelschap in Bourtange.

Manfred Schwarze is een van hen. De keuze voor de stad of het platteland was voor hem snel gemaakt. ,,Liever in de buitenlucht.’’

Van Griekenland naar Baltische staten en terug richting Canarische Eilanden

De Ocean Majesty werkt een reis af die is begonnen in Griekenland. Via de Middellandse Zee, Spanje, Portugal en Frankrijk is het schip naar de Baltische Staten gevaren en van daaruit terug richting Noordzee om in Bremerhaven weer nieuwe passagiers aan boord te nemen.

De Ocean Majesty, een groot schip met 570 passagiers aan boord. Foto Hansa Touristik

Het gaat via Engeland en weer de Middellandse Zee naar het eindpunt op de Canarische Eilanden. Reizigers kunnen voor de hele reis kiezen, maar ook voor bepaalde modules. Passagier Harald Kühn stapt volgende week weer af: ,,We zouden eigenlijk tot Ierland gaan, naar Cork, maar daar komen we door het weer niet aan toe.’’

Holland oder Niederlande?

Het Duitse gezelschap wordt in de vesting ontvangen door gids Gerrie Borg. De regen heeft even verstek laten gaan en de zon laat zich zien op het pleintje van Bourtange.

Harald Kühn vraagt hoe ver Duitsland hier vandaan ligt. ,,Wij zeggen ‘Holland’, maar eigenlijk is het toch Niederlande?’’ Na het bevestigende antwoord vraagt hij verder. ,,Het is toch zo dat er echt een Holland is?’’ En zo belanden we al snel in het verhaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederland, waar Holland en Zeeland de leidende rol hadden.

Niet te ver afdwalen

Gerrie Bolt neemt het roer gauw weer over. Met luide stem begint ze haar verhaal over wel en wee van de vesting Bourtange. De wolken schuiven voor de zon, de regen en wind keren terug.

Maar ach, dat zijn de zeereizigers inmiddels wel gewend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.