Delfzijl wil duidelijkheid over giflekkage

Het gemeentebestuur van Delfzijl wil duidelijkheid van de NAM en de Staatstoezicht op de Mijnen over de giflekkage die op 9 augustus plaatsvond.

Hierbij werd één persoon onwel. Bij de laad- en lossteiger van het NAM-tankenpark op Zeesluizen kwam het schadelijke aardgascondensaat in het water terecht. Deze licht ontvlambare vloeistof is een bijproduct van de aardgaswinning.

Het college wil garanties dat dergelijke lekkages niet meer plaatsvinden. ‘De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben zeer adequaat opgetreden tijdens dit incident’, schrijft het bestuur in een brief.

‘Ook is geconstateerd dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest, op het onwel worden van een medewerker op het schip (waar de concentraties van het aardgascondensaat vermoedelijk hoger lagen) na.’ En ook: ‘Het college tilt zwaar aan de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, de omgevingsveiligheid én het gevoel van veiligheid van haar inwoners. Vandaar dat zij middels een brief vragen heeft gesteld en heeft verzocht om een exemplaar van het evaluatierapport.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.