Een kijkje in de schatkamer van het Noord-Nederlands Trein en Tram Museum

De grootste verzameling treintijdschriften van Nederland, tienduizenden foto's en dia's, spoorweguniformen en petten. Dat alles en nog meer is te vinden in het depot van het Noord-Nederlands Trein & Trammuseum in Zuidbroek. Zaterdag kunnen mensen die gefascineerd zijn van het spoor een kijkje nemen in de schatkamer van het in 2014 geopende museum.

Vrijwilligers van het museum vertellen de bezoekers dat ze nog handenvol werk hebben aan het inventariseren en catalogiseren van de collectie. Ze willen alle opgeslagen museumstukken in een database beschikbaar stellen aan belangstellenden. Dus werken ze zich op zaterdagen door stapels treingerelateerd materiaal heen. Eenmaal per maand, op de eerste zaterdag van de maand, mogen nieuwsgierigen een kijkje nemen in het depot dat zich op zolder van het geheel herbouwde museum bevindt.

Het Trein en Trammuseum is ondergebracht in een geheel herbouwd en gerenoveerd station zoals het in 1865 gebouwd werd. Sinds de opening trekt het museum per jaar zo'n 2500 bezoekers. Om nog meer belangstelling te wekken voor de spoorwegcollectie is een samenwerking aangegaan met musea in de directe omgeving. Een bus van het Noord-Nederlands Busmuseum vervoert de mensen. Van deze optie maken nog maar weinig museumbezoekers gebruik. Wat heet, zaterdag reed de bus zonder passagiers tussen de diverse musea.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven