Einde poolexpeditie pas begin van onderzoek

De grote poolexpeditie van het Groningse Arctisch Centrum is vrijdagochtend teruggekeerd in Longyearbyen, hoofdstad van Spitsbergen. Met een symposium, waar ook minster van buitenlandse zaken Bert Koenders bij aanwezig was, is de expeditie afgesloten.

Met een symposium, waar ook minster van Buitenlandse Zaken Bert Koenders bij aanwezig was, is de expeditie afgesloten.

Tevreden
Hoewel een paar plekken niet bezocht konden worden omdat er ijsberen liepen, is wetenschappelijk expeditieleider Maarten Loonen zeer tevreden. De belangrijkste onderzoekslocatie, Kapp Lee op het eiland Edgeøya, is uitvoerig bestudeerd, er is een weerstation op een gletsjer geplaatst, vrijwel alle onderzoekers hebben – in ieder geval deels – kunnen doen wat ze van plan waren.

Het meest opmerkelijke voorlopige resultaat zijn de enorme verschillen die zijn gevonden in de vegetatie bij Kapp Lee. Die is in 1977 uitvoerig door Nederlanders in kaart gebracht. Daarmee vergeleken is de verschuiving spectaculair. Planten en mossen zijn veel verder ontwikkeld, wat erop wijst dat het groeiseizoen op Oost-Spitsbergen is verlengd.

Terug
René van der Wal van de universiteit van Aberdeen, die normaal vegetatieonderzoek doet op West-Spitsbergen heeft zulke grote verschillen nog nooit gezien. Hij staat te popelen om verder te kijken op Edgeøya. ,,Het moet heel raar lopen wil ik daar niet terugkomen.''

Ook Loonen, normaal ganzenonderzoeker, heeft meegeholpen met het in kaart brengen van de vegetatie. ,,De samenwerking tussen de disciplines was geweldig.'' Hij waarschuwt wel voor te snelle conclusies. ,,We zijn daar drie dagen bezig geweest. Nu begint het pas.''

Loonen ziet de expeditie als een startpunt. In negen dagen kun je geen onderzoek voltooien. Hij hoop dat dit het begin was van meer samenwerking, nieuwe aanvragen voor poolonderzoek en de voortzetting van pilots die deze reis zijn gedaan.

Onze verslaggever Maaike Borst volgde de wetenschappers op hun poolexpeditie en hield een blog bij. Daarnaast schreef ze ook een aantal artikelen. Hieronder kunt u alles teruglezen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven