En dat is nummer vier: basisschool De Petteflet in Groningen verslijt directeuren

Ouders en leerkrachten van De Petteflet in Groningen maken zich zorgen over de vele wisselingen van de wacht in de directie van de school.

Afgelopen week kregen alle ouders van de leerlingen van de jenaplanschool een brief van O2G2, de openbare onderwijskoepel van Groningen. Daarin maakt Theo Douma van O2G2 bekend dat er een personele wijziging is op De Petteflet. Rinus Hartenhof, die er vorige week nog als directeur rondliep, keert niet terug. Waarom is onduidelijk.

Zo'n duizend kinderen onder zijn hoede

Zijn opvolger is Kor Posthumus, die ook directeur is van openbare basisschool De Swoaistee in Lewenborg, die net als De Petteflet volgens de jenaplanprincipes invulling geeft aan het onderwijs. Posthumus heeft met beide scholen zo’n duizend kinderen onder zijn hoede.

,,Hij zal deze functie in eerste instantie invullen tot het einde van het schooljaar 2017-2018’’, meldt Douma in zijn brief. De kans bestaat dat er na dit schooljaar andermaal een nieuwe directeur aantreedt, de vijfde in vijf jaar tijd. Directeur Bram van der Linden vertrok in 2013 van De Petteflet, waarna Fokko Hindriks aan het roer stond, opgevolgd door Rinus Hartenhof.

De brief van O2G2 is onder anderen Leendert van der Laan in het verkeerde keelgat geschoten. Hij heeft drie kinderen op De Petteflet, is zeer te spreken over de school, maar de eindeloze stoelendans onder directeuren baart hem zorgen. ,,Die voortdurende wisseling van de wacht zorgt voor onrust op school. Jenaplanonderwijs staat voor onderlinge hulp, positiviteit en openheid. Daar zou O2G2 een voorbeeld aan kunnen nemen.’’

Geen reactie

Van der Laan heeft zijn zorgen gedeeld middels een brief aan de medezeggenschapsraad (mr) van De Petteflet en aan O2G2. Hij schrijft weinig vertrouwen te hebben in O2G2 die hij gebrek aan openheid verwijt. ,,Ik zie dan ook graag een meer open communicatie richting ouders en verzorgers hoe O2G2 samen met de mr in de toekomst denkt over een nieuwe directeur die tijd krijgt en in staat wordt gesteld De Petteflet een goede toekomst te bieden.’’

De Petteflet wil niet reageren op het plotselinge vertrek van Hartenhof en verwijst door naar O2G2. Woordvoerder Joyce Dekker van de onderwijskoepel zegt inhoudelijk niet in te kunnen gaan op de achtergrond van zijn vertrek. ,,Dat is na overleg besloten.’’ Volgens haar is er geen reden tot onrust, omdat vervangend directeur Posthumus bekend is met het jenaplanonderwijs.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven