Expeditieblog (1): Keukenhandschoenen

Dagblad van het Noorden gaat mee op de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Expeditieschip de Ortelius vertrekt 19 augustus vanaf Longyearbyen op Spitsbergen. Verslaggever Maaike Borst stapt aan boord van de Ortelius om de wetenschappers te volgen in hun zoektocht naar menselijke invloed in de verlaten wildernis. Dit is de eerste aflevering van haar blog over de poolexpeditie.

Het zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt om mee te nemen op poolexpeditie: keukenhandschoenen. Toch zitten ze in mijn rugtas die, gewassen en gezogen, klaarstaat voor mijn reis naar Spitsbergen. Het zijn van die mooie knalgele exemplaren, voor een euro ingeslagen bij de Blokker.

Dat zijn de betere prijzen. Als je de stinkende mazzel hebt dat je als journalist mee mag op een poolexpeditie met vijftig wetenschappers, ben je vooral dolblij. Pas na een week stuiteren schieten de uitzinnige prijzen van een fatsoenlijke reisuitrusting door je hoofd. Bergwandelingen in de Alpen overleefde ik nog wel met mijn oude fleecevest, goedkope regenponcho en tweedehands ski-jasje.

Koud
Maar of ik daar op Spitsbergen, duizend kilometer van de Noordpool, ook mee wegkom? Het is daar weliswaar zomer en een paar graden boven nul, maar de hele dag buiten in wind en regen voelt een stuk kouder.

Gelukkig hebben de expeditieleiders van het Groningse Arctisch Centrum tips. Gericht op wetenschappers die ook niet dagelijks in de ijzige wildernis komen of steenrijk zijn.

Keukenhandschoenen dus. Trek ze over je gewone handschoenen aan, en je vingers zijn beschermd tegen water, wind en kou. Want het allerbelangrijkste voor een gelukkig verblijf in het poolgebied is: niet nat worden.

Bescherming
Daarvoor mag je van de expeditieleiders ook gewoon – hoera! - een regenpak van veertig euro meenemen. Stijf en slecht ademend, maar droog. En ach, wetenschappelijk onderzoek is toch niet de meest beweeglijke sport.

Met thermisch ondergoed en een winddichte jas van Marktplaats – knalpaars mooi kleurend bij de gele handschoenen – is mijn uitrusting compleet. Dan begint de grote schoonmaak.

Schoon
Wie naar arctisch gebied gaat moet namelijk voorkomen dat er uitheemse soorten als verstekeling in je broekzakken meereizen om zich in het poolgebied te vestigen. Schoenen afspoelen, zolen krabben, tas uitzuigen, met een plakroller het stof verwijderen, alle kleren eerst wassen. Elk spoortje van vreemde zaadjes, grassen, micro-organismen, paddenstoelen moet worden vernietigd.

Leven nestelt zich net zo makkelijk in de onwaarschijnlijkste kleine hoeken en gaten, als in de meest onherbergzame poolgebieden. Ik ga ze waarschijnlijk zien: de ijsberen, de walvissen, de rendieren, de walrussen. Met mijn keukenhandschoenen aan.

Ik kan niet wachten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven